Начало / Икономика / Остават 5 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019 година

Остават 5 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019 година

На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2019 година. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските.

Фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те  са месечни и тримесечни и се определят на базата на прогнозна данъчна печалба за текущата година.

Анализите на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски за корпоративен данък се оказват доста по-високи или по-ниски от дължимия годишен данък. Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на НАП или пък до нужда от възстановяване на данък.

В тази връзка, законодателят е дал възможност на предприятията сами да намаляват или увеличават своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Намалението, съответно увеличението, на авансовите вноски се ползва след подаването на декларация за промяна в тях. Този вид декларации се подават в офиса на НАП по месторегистрация на фирмата, като най-лесният начин за подаване на документи към приходната агенция си остава ползването на електронните услуги, които тя предоставя на своите клиенти.

Повече информация за декларирането и плащането на корпоративен данък можете да се намерите на сайта на НАП www.nap.bg, на телефона на Информационния център 0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/ или в офисите на приходната агенция.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...