Акценти
Начало / Образование / Осигурени са средства за интеграция на младежи от малцинствата в образованието

Осигурени са средства за интеграция на младежи от малцинствата в образованието

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи договорите на първите 54 одобрени бенефициенти, които ще получат безвъзмездна финансова помощ по две процедури на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, информират от МОН.

За област Плевен общините Искър и Никопол са сред одобрените за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на децата в неравностойно положение“.

Договорите са подписани от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която е и ръководител на Управляващия орган, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Процедурите са „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ и „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“.

Безвъзмездната помощ, която е общо над 32 милиона лева ще бъде предоставена на общини, училища, детски градини и неправителствени организации.

С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. общо 27 хиляди деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система.

Връчените днес договори са първите грантови схеми по програмата за наука. По двете операции предстои да се сключат още близо 50 договора за интеграция за деца и ученици в неравностойно положение, от етнически малцинства или търсещи или получили международна закрила.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...