Начало / На фокус / Осветиха и връчиха знамето на първия ученически гвардейски отряд в Плевен

Осветиха и връчиха знамето на първия ученически гвардейски отряд в Плевен

На вълнуваща церемония, с участието на представители на Националната гвардейска част, днес във Военен клуб – Плевен беше осветено знамето на първият в Плевен ученически гвардейски отряд, сформиран в ОУ „Д-р Петър Берон”.

Официални гости на тържествения ритуал бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветниците на Президента на Република България Пламен Узунов и Николай Копринков, командирът на Националната гвардейска част бриг. ген. Илко Йорданов, Татяна Божинова – заместник-областен управител, кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, началникът на Гарнизон Плевен полк. Николай Бешев, общественици, политици, спортисти, родители и др.

Плевенски свещеници отслужиха водосвет за освещаване на знамето на гвардейския отряд. След което по стара царска традиция официалните лица заковаха знамето към дръжката му, преди знаменосци от Националната гвардейска част да го връчат на своите последователи. „Приемам знамето на Втори ученически гвардейски отряд. Обещавам да го пазя чисто и неопетнено“, заяви младият знаменосец, след като коленичи и целуна флага.

Днес е празничен ден не само за бероновци, за Плевен, но и за цялата страна. Гордеем се, че в училището ни беше създаден първият в града и втори в страната ученически гвардейски отряд и ще отстояваме неговото име. Благодаря на всички, които съдействаха за реализацията на тази инициатива, каза в приветствието си директорът на ОУ „Д-р П. Берон” Ваня Дражева.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  поздрави младите гвардейци с избора им да  бъдат част от ученическия  гвардейски отряд.  „Много сте красиви с тази униформа. Нека тя остави не само хубав детски спомен, а да бъде и символ на дълга, който всички имаме към България.  Вие получавате своето знаме в интересно време – само месеци след тържественото отбелязване на 140-години от Освобождението на Плевен и дни преди  честването на 140 години от Освобождението на България. Пазете знамето си, не го опетнявайте и помнете, че  българско знаме никога не е попадало в ръцете на врага. Бъдете добри ученици и добри българи, възпитавайте се в духа на гвардейския патриотизъм”, пожела министърът на отбраната.

Вие сте призвани да докажете, че сте най-добрите. Не забравяйте днешния миг, който ще е сред най-паметните във вашия живот. Гвардейската част е не само лицето на нашата армия, тя е олицетворение на държавността, на независимостта и гордия дух на страната ни. Убеден съм, че вие ще следвате този пример и ще бъдете истински българи. За мен е чест да ви поканя да участвате в ритуала по повод Националния празник 3 март пред символа на града ни – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, каза в поздравлението си кметът Георг Спартански.

Младите гвардейци получиха поздравителен адрес от президента Румен Радев.

От своя страна бероновци подариха на официалните лица картини, рисувани от ученици и изобразяващи знакови исторически места в нашия град.

 Церемонията завърши с тържествено изнасяне на знамената на България и Европейския съюз на фона на изпълнението на песента „Моя страна, моя България” от солисти от хора на Българската армия.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...