Акценти
Начало / Крими / Освежаването на пешеходните пътеки – наложително

Освежаването на пешеходните пътеки – наложително

Освежаването на маркировката и сигнализирането на пешеходните пътеки с пътни знаци е наложително в цялата страна. Това са констатирали полицейските служители от СДВР и ОДМВР при проверките на 2 390 пешеходни пътеки.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов бе извършена обстойна проверка на пешеходните пътеки в цялата страна с цел осигуряване на по-голяма безопасност на пешеходците.
Полицейските служители са препоръчали обособяване на 129 нови пътеки и са изготвили 344 сигнални писма до общините, областните пътни управления и районните пътни служби.
Според местоположението на пешеходните пътеки, което определя и тяхното сигнализиране, са предложени мерки за обезопасяването им в няколко насоки като освежаването на маркировката трябва да се направи във всички области. За 89%  от пешеходните ленти е необходимо сигнализирането им с пътни знаци. Препоръчано е при очертаването на пешеходните пътеки да се ползва червена светлоотразителна боя. За 2/3 от 28-те области в страната екипите пътни полицаи и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са на мнение, че е необходимо обезопасяването на пешеходните пътеки с изкуствени неравности, както и с допълнително двустранно и насочено осветление. Използването на конзолни светофари с по три секции /едната от които с графично изображение на пресичащ пешеходец/ се счита за целесъобразно в повече от половината от областите. Същият е относителния дял и на регионите, в които е уместно пешеходните пътеки да се преработят като „повдигнати“. Инсталирането на светофарни уредби пък е препоръчано в 10,7% от областите.
За всички установени проблеми, констатации и препоръки са изготвени сигнални писма и протоколи до съответната общинска администрация и стопаните на пътя.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...