Акценти
Начало / Култура / Определиха статута на Арт Център Плевен, местят галерия „Христо Бояджиев”

Определиха статута на Арт Център Плевен, местят галерия „Христо Бояджиев”

Решение за създаване на звено на бюджетна издръжка „Арт Център Плевен” взеха общинските съветници с 30 гласа „за”, без „против” и един „въздържал се”. Предложението беше внесено от кмета проф. Димитър Стойков, а мотивът е необходимостта от център, който да работи в сферата на културния обмен между творците на Плевен и другите в страната и чужбина. Звеното ще бъде в построената през 1969 год. зала в Градската градина.

Обособяването му ще даде възможност за реализирането на нови творчески проекти на европейско ниво и ориентирани към младите граждани на Плевен. В центъра ще се организират изложби на местни художници, от страната и чужбина, изложби на приложните изкуства и занаяти, детски изложби и забавни програми, камерни концерти, представяне на известни поети и писатели.

Първи „за” идеята се изказа Георг Спартански от БНД – Обединена десница. „Възстановяването на старата градска галерия в Градската градина в Плевен е едно положително начинание. Надявам се да бъде изпълнено със смислено съдържание и ще следя развитието на центъра, който се надявам да оправдае целите, с които е създаден. Никога не е много, когато се добавят нови културни проекти”, мотивира решението си съветникът.

Колегата му Иван Илиев припомни, че преди повече от месец, във връзка с Арт Центъра, градоначалникът заяви, че Общинската галерия „Христо Бояджиев” ще бъде преместена там. Затова Илиев попита каква ще е съдбата на общинската галерия, ще бъде ли тя закрита или преместена и възможно ли е новият център да носи името на Христо Бояджиев. От отговора на кмета стана ясно, че в момента в Община Плевен се обсъжда вариант да се предложи на Общинския съвет да именува изложбената зала в арт центъра именно „Христо Бояджиев”, за което трябва да се потърси съгласието и на неговите близки. И ако има такова, евентуално на следващата сесия ще бъде внесено и предложението за именуването на изложбената зала. Чавдар Велинов от БСП междувременно поясни, че наследниците на Христо Бояджиев са дали вече своето съгласие за именуване.

„Не виждам защо трябва да закриваме една галерия, създавайки друга, и двете имат своето място в културния живот на Плевен, още повече че Общинската галерия се наложи като подходяща камерна зала за изложби, където са реализирани редица такива. Носи се слух, че определен плевенски бизнесмен има желанието да закупи тази сграда, но ако така ще правим, да ги продаваме наред – после може и „Илия Бешков”, контрира Иван Илиев. По темата продължи и Найден Зеленогорски, който припомни, че сградата, в която е сега Общинската галерия, е съсобственост. „Другият съсобственик през всички тези години искаше да ликвидираме съсобственост в полза на хотел „Ростов”. Уверен съм, че всичко това се прави, защото в края на краищата ще ликвидирате съсобственост в полза на хотела или поне такава ще бъде идеята. Аз смятам, че това ще бъде против интересите на културната общност в Плевен и точно поради тази причина през тези години съм бил против ликвидирането на тази съсобственост. Силно се надявам, че ще ме изненадате и няма да предложите ликвидиране на съсобственост”, обясни мотивите си Зеленогорски.

Накрая градоначалникът обясни, че Общинска галерия „Христо Бояджиев” до момента не съществува в културните институти на Плевен, а е създадена със заповед на кмета към „Жилфонд”. Така че няма никакъв проблем да бъде преместена в Арт Центъра като продължи да изпълнява функциите си. Какво ще се прави със сградата, в която се помещава в момента, ще реши Общинският съвет.

На свикана малко по-късно нарочна пресконференция журналистите научиха от общинския съветник Даниела Гонкова, че построената през 1969 год. галерия в Градската градина не е била поддържана и в продължение на 20 години е обещавано, че сградата ще бъде възстановена като художествена галерия във вида, в който е създадена. „Едва сега, през 2011 год., общинското ръководство на ГЕРБ успя да осигури средства, за да бъде ремонтирана сградата и реално да започне функционирането на този Арт Център, чийто статут като културен институт приехме. Защото на практика общинската галерия „Христо Бояджиев” не съществува като галерия. Тя няма статут на културен институт, на практика е именувано нещо, което няма статут. Те са именували сграда, която се води към „Жилфонд” и дори заплатата на галеристката се води като служител на Жилфонд”, каза още Даниела Гонкова. Затова според ГЕРБ е по-уместно да се говори за преместване на Общинската галерия, а не за нейното закриване.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...