Акценти
Начало / Култура / Оперният певец Калуди Калудов е роден на 15 март през 1953 г

Оперният певец Калуди Калудов е роден на 15 март през 1953 г

34

Оперният певец Калуди Калудов е признат за един от 10-имата най-големи съвременни тенори. Роден е на 15 март през 1953 г. във варненското село Любен Каравелово. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди.

От 80-те години до сега международната кариера на Калуди Калудов е възходяща. Пял е във Виенската „Щатс Опер”, „Ла Скала”, „Лисео” (Барселона), „Ковънт Гардън”, „Метрополитън” и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. Калуди Калудов живее постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър  „Театр Велки” във Варшава. През 1992 г. той създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика ”Viva el canto” в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Калуди Калудов има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския пазар е особено популярен дискът му “О, звезда Витлеемска”, за който е лауреат на Златна плоча.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...