Начало / Общество / Окръжни прокурори изнесоха открити уроци пред  ученици от четири плевенски училища 

Окръжни прокурори изнесоха открити уроци пред  ученици от четири плевенски училища 

Окръжна прокуратура град Плевен се включи в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана от Висшия съдебен съвет. Програмата обхвана общо 178 ученици от четири училища – 9 клас на ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“ град Плевен, 7 клас на ОУ „Валери Петров“ град Плевен, 10 и 11 клас на ПГРТО град Плевен и 10 клас на ПГЧЕ “Димитър Димов“ град Плевен.

Лектори в програмата бяха зам. окръжен прокурор Дияна Илиева-Стоянова и зам. окръжен прокурор Венцислав Фердинандов.

Образователната програма е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, ограничаване на негативните модели на поведение, повишаване правната грамотност и култура и други.

Пред учениците бяха представени теми от областта на правото на разбираем и достъпен за тях език. Беше им обяснено какви са отговорностите и задълженията на прокурорите. При всички срещи те проявиха особен интерес и активно участваха в редица дискусии. Имаха възможност да задават актуални за тях въпроси, които бяха обсъдени с представителите на Окръжна Прокуратура Плевен.

Всички ученици, присъствали на откритите уроци, получиха удостоверение за участие в Образователната програма, а на всеки клас бяха раздадени по няколко Конституции.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...