Акценти
Начало / Здравеопазване / Окръжна прокуратура и медицински одит проверяват плевенската болница заради случай с починало дете

Окръжна прокуратура и медицински одит проверяват плевенската болница заради случай с починало дете

След подаден сигнал в Първо полицейско управление на МВР- Плевен, от Окръжна прокуратура Плевен са назначили проверка по случай с починало дете.

Ако се съберат достатъчно данни за това, че не е оказана навременна медицинска помощ на детето, Плевенската окръжна прокуратура ще образува досъдебно производство.

Тази сутрин в ефира на бТВ здравният министър Петър Москов заяви, че ще има смазващи санкции в плевенската болница, ако се докаже, че наистина е отказано да се прелее животоспасяващо лекарство на дете, което впоследствие е починало.

„Няма да има прошка за нито един човек, който може да носи отговорност за това, че няма създадена организация, няма контрол или няма обективни механизми, по които едно нещо трябва да се прави или не трябва да се прави“, подчерта здравният министър.

„Ако това се докаже, ще си тръгнат всички”, категоричен беше Москов.

Той подчерта, че в болницата тече проверка по случая, а в понеделник с цялата си тежест ще се присъедини и Агенцията по медицински одит.

12-годишният Емил от село Бежаново страдал от хемофилия Б. Генетично заболяване, което пречи на кръвта да се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на фактор. По думите на родителите през последната седмица процедурата им е отказвана многократно от сестра Симеонова в Детска клиника в Плевен.  Майката Ирина Иванова разказа, че сестрата ги гонела и отказвала да слага фактор, с обяснението, че не била длъжна да го прави. Ситуацията се повтаря в понеделник, сряда и петък. В неделя детето се влошава и дядо му го води в Спешна помощ, оттам го препращат отново в детското отделение, където вече му поставят фактор, но очевидно късно, защото Емо издъхва в дома си. Близките на детето искат справедливост. Проф. Ваня Недкова, началник на клиниката, каза, че не знае защо момчето е било връщано и ще направи проверка. По думите й родителите не искали да остават в болницата, а само да се прелее факторът.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...