Акценти
Начало / Крими / Окончателна осъдителна присъда за четирима, извършили поредица престъпления в Плевен

Окончателна осъдителна присъда за четирима, извършили поредица престъпления в Плевен

Върховният касационен съд на Република България потвърди, произнесените от Районен съд – гр. Плевен осъдителни присъди срещу Димитър К., Светлин В., Радослав Х. и Сергей И. за извършените от тях престъпления, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – В. Търново. На осъдените са наложени наказания лишаване от свобода при преценяване на участието и приноса на всеки един от тях във всяко от престъпленията, както следва: десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване за Димитър К., Светлин В. и Радослав Х., и три години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване за Сергей И.

Присъдата е постановена по внесен от Районна прокуратура – гр. Плевен обвинителен акт срещу четиримата извършители, като в хода на наказателното производство било установено, че докато те се возели в лек автомобил в ж.к. „Сторгозия“ в град Плевен срещнали пострадалия Б.С.Н. и решили да се саморазправят с него. За целта спрели лекия автомобил, слезли и го качили насила в превозното средство, като му нанесли побой. След това откарали жертвата сред лозови масиви в околностите на Плевен, където продължили саморазправата. При това, осъденият Димитър К. не взел участие в това деяние. Другите трима осъдени съблекли пострадалия, поставили му белезници на ръцете като ги вързали отзад. След това го принудили да легне на земята и уринирали върху него. През цялото време осъдения Светлин В. се забавлявал, като снимал с мобилния си телефон ставащото. За това деяние тримата извършители Светлин В., Радослав Х. и Сергей И. са признати за виновни за това, че на неустановена дата през месец март 2010г. в Плевен, в условията на съучастие помежду си, противозаконно са лишили от свобода Б.С.Н., като деянието е извършено по начин мъчителен за пострадалия – престъпление по чл. 142а, ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК.

По късно на 13.04.2010г. четиримата осъдени решили да се позабавляват, като за целта Димитър К. позвънил на своя позната – пострадалата С.И.С., с която имал инцидентни интимни отношения и я поканил на гости. Тя се съгласила и отишла в дома му, придружена от своя приятелка – другата пострадала Р.С.И. Към момента на деянието и двете момичета били непълнолетни. Там по време на забавата по предложение на осъдените, двете момичета употребили наркотици. След това цялата компания се преместила в дома на осъдения Светлин В., където продължили да употребяват упойващи вещества. В резултат на това едното момиче се почувствало зле, но подсъдимите не я пуснали да си ходи. Тогава двете пострадали осъзнали, че осъдените няма да ги оставят да напуснат апартамента. Затова те решили да избягат, като навържат чаршафи като въже и се спуснат през терасата. Осъденият Димитър К. ги видял и заковал с пирони дървената врата на терасата. Двете момичета отново били принуждавани да вземат наркотици. Под влияние на упойващите вещества, със сломена съпротива, двете момичета влезли в банята да вземат душ и след като излезли, увити в чаршафи видели, че Радослав и Димитър били свалили дрехите си. Осъденият Димитър изнасилил пострадалата Р.С.И. след това четиримата принудили момичетата да изчистят апартамента и през деня на 14.04.2010г. ги пуснали да си ходят. За тези деяния извършителите Светлин В., Радослав Х. и Димитър К. са признати за виновни за това, че от 13.04. до 14.04. 2010г. в  Плевен в условията на съучастие помежду си противозаконно лишили от свобода непълнолетните Р.С.И. и С.И.С., – престъпление по чл. 142а, ал. 3, вр. ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК. Освен това са признати за виновни за това, че на 13.04. и 14.04.2010г. в гр. Плевен в условията на съучастие помежду си склонили и принудили непълнолетните Р.С.И. и С.И.С. към употреба на наркотични вещества с цел съвкупление и блудствени действия – престъпление по чл. 155, ал.5, т.2 и т.3, вр. ал.4, вр. чл. 20, ал.2 от НК.

Отделно от съучастниците си осъденият Димитър К. е признат за виновен за извършеното от него изнасилване на непълнолетната Р.С.И. и за притежание на високорискови наркотични вещества – марихуана.

Присъдата е окончателна и приведена в изпълнение.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...