Акценти
Начало / Общество / Около средата на юни чакат високата вълна по Дунав да стигне и до нас

Около средата на юни чакат високата вълна по Дунав да стигне и до нас

„Високата вълна по река Дунав, заляла Централна Европа, се очаква да стигне до България около 14 юни. Положението все още е сериозно, но прогнозата е, че няма опасност от наводнения у нас”, съобщи във Варна европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

Справките от Агенцията по измерване и контрол на нивото на река Дунав показват, че водният стълб при Никопол, измерен сутринта на 3 юни, е бил 416 см. Данните от тази сутрин, 7 юни, отчитат 452 см като не се забелязва разлика с вчерашното ниво на реката.

Ще припомним, че у нас от началото на тази седмица по повод очакваното покачване на водата беше въведен жълт код – повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна. Изпратено беше и предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката – Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй”.

Властите в Сърбия също са започнали подготовка за противодействие на задаващата се стихия. Укрепват се бреговете на реките и водоемите и се предприемат мерки за защита на населението в застрашените райони. Очаква се първия удар да понесе населеното място Бездан в Северна Сърбия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...