Акценти
Начало / Общество / За кучетата и хората

За кучетата и хората

Наредбата, свързана с изграждане на приюти за кучета ще бъде готова до края на месеца. Това пое като ангажимент министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, съобщават от пресцентъра на министерството. В разговор с кмета на столицата Йорданка Фандъкова е станало ясно, че остарялата нормативна база по-скоро възпрепятства изграждането на приюти за безстопанствени кучета, отколкото да помага. Идеята е с одобрението на наредбата финансово да се облекчат общините за изграждане на приюти за кучета при спазване на всички изисквания за хуманно отношение към животните.

Проблемът за популацията на уличните кучета, отношението към тях и местата за временното им настаняване, обаче, не е само столичен. За да разберем актуалното състояние в Плевен, повече информация и за мнение потърсихме ръководителя на общинското звено Приют за кучета в Плевен – Борислав Генков.

За последните 3 месеца са хванати 126 безстопанствени кучета в Плевен, от тях осиновени са само 4. Кастрираните са около 80, част от тях са вече върнати на местата, където са заловени /както е по закон/, останалите са все още в приюта за възстановителния период след операциите. Всички животни са маркирани и обезпаразитени.

По думите на Генков, сигнали за безстопанствени кучета се подават от хора от всички краища на Плевен, но най-често са от кварталите от „Дружба” и „Сторгозия” и от Индустриалната зона. Сред обикновените „улични” породи са прибирали и хъскита, каракачанки, ловджийски породи. „Не можем да говорим за загубени животни, тъй като ако са такива, собствениците ще дойдат да си ги потърсят. Но е вече масова практика стопаните, когато животните остареят и грижата за тях стане още по-специална, просто да ги изхвърлят на улицата”, уточни Генков. Що се отнася до планираната промяна в наредбата за изграждане на приюти, той коментира, че на Плевен е нужен всъщност не още един приют за временно настаняване на безстопанствените животни, а такъв за постоянно настаняване.

Ще припомним, че приютът за временно настаняване на кучета в Плевен започна да функционира през май 2011 год. За целта беше преустроена сграда в местността Комудара. Сградата, пригодена за приют, е собственост на Ловно – рибарското дружество, но беше наета от общината за срок от 10 години. Пет човека е персоналът – двама работници, които хващат животните, ръководителят на звеното, един ветеринарен техник и един ветеринарен лекар. Сигнали за безстопанствени кучета хората могат да подават на телефон 0879/911 280.

Паметливите помнят, че от много дълги години в Плевен се говореше за приют в Бохот, беше определена дори и сграда. Стартираха на няколко пъти и няколко процедури за избор на изпълнител на ремонтните и строителните дейности, но такъв не се намери. Пари – също. Иначе е най-лесно да виним животните заради човешкото нехайство.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. dobre e tova da se prebirat vsi4ki ku4eta da ne zahapqt nqkoi!!