Начало / Култура / Огън за здраве прескачаха днес в двора на Регионалния музей в Плевен

Огън за здраве прескачаха днес в двора на Регионалния музей в Плевен

В двора на Регионалния исторически музей в Плевен днес беше отбелязан обичаят Масленица. Празникът беше организиран от Дружеството на рускоговорящите „Възход” в Плевен. Празникът е аналогичен с българския Сирни Заговезни.

Събралите се в днешния слънчев ден да отпразнуват края на зимата и да посрещнат пролетта бяха поздравени от кмета Георг Спартански и Владимир Токтаев, представител на Генералното консулство на Руската федерация у нас.

Двамата пожелаха здраве и весел празник, а по традиция плевенският кмет поиска и даде прошка на всички от сърце.

Празникът започна с танцов поздрав на децата от ансамбъл „Нашенчета” при Центъра за работа с деца, с ръководител Огнян Летов. Последваха много танци и забавни игри, характерни за Масленица. Най-атрактивно е чучелото, което е символ на заминаващата си зима. Според поверието, хората поставяха листчета с изписани неща, които искат да си отидат със зимата. В края на празника чучелото беше изгорено на голям огън, който присъстващите можеха да прескочат за здраве и сила през годината.

Тъй като празникът съвпадна с първия ден на месец март – Баба Марта, беше спазен обичаят на този ден да се подаряват мартеници за здраве. Специално изработени оригинални мартеници бяха подарени на кмета и на представителя на Руското консулство.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...