Акценти
Начало / Култура / Огнян Кузманов приключи самостоятелна изложба в Балчик със серия от предложения за нови проекти

Огнян Кузманов приключи самостоятелна изложба в Балчик със серия от предложения за нови проекти

Огнян Кузманов

На 3 юли Огнян Кузманов откри самостоятелна изложба в галерия „Тихото гнездо” в Двореца в Балчик. Там той беше по покана на директора на културния институт Жени Михайлова. Кузманов представи 20 картини, с които през тази пролет подреди изложба в Люксембург. Това е негова трета самостоятелна изложба за последните 10 години сред прекрасната атмосфера на Двореца.

Но като ръководител на Арт център Плевен Огнян Кузманов е доволен, че по време на 10-дневния си престой в Балчик е успял да договори нови културни  мостове между Плевен и крайморския град. С Жени Михайлова са постигнали съгласие през следващата година галерията „Тихото гнездо” да гостува в Арт центъра със своята колекция. Тя е създадена през годините с творби на авторите, гостували там. Обсъдихме възможността изложбата да бъде обогатена със снимки, които да представят и красивите кътчета на Двореца, обясни Кузманов.

„Много добра възможност за  плевенските художници е договореното гостуване в така наречената Каменна зала в Двореца. Защото освен да покажат свои творби, а капацитетът на  залата е за около 50 творби, те ще имат и шанс да реализират продажби”, изтъкна Огнян Кузманов.

Друг любопитен проект, който е резултат от престоя на Кузманов в Балчик, ще бъде реализиран с големия български драматург Стефан Цанев. „С него се договорихме да направи поетична вечер за своите почитатели в Плевен”, разкри Кузманов. Като идеята е това да е само началото от подобни срещи на известни български имена в областта на литературата с хората на духа в Плевен.

За да спечели Стефан Цанев за каузата, Огнян Кузманов му припомнил история от преди близо 25 години, когато още като млад художник посрещнал вече известния Стефан Цанев в ателието си. „Тогава той ми написа „Има ли бог, има  и съвест” и това винаги ми е напомняло за пътя, по който трябва да вървя. Тази наша първа среща му припомних, когато се видяхме отново след толкова години в Балчик и това отключи сърцето му, за да приеме да дойде в Плевен през есента”, сподели художникът..

Също през есента Арт център Плевен може да е домакин на етно джаз фестивал. Идеята ще е съвместно реализирана с млад китарист от Трявна, който впечатлил Кузманов с изпълненията си при закриването на Международния кино фестивал в Балчик.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...