Акценти
Начало / Спорт / Двама плевенски майстори на билярда ще мерят сили сред най-добрите

Двама плевенски майстори на билярда ще мерят сили сред най-добрите

Световно по билярд български отбор
Снимка: ББФ

Плевенчанинът Людмил Георгиев е един от участниците в отбора на България, който ще представи страната ни на предстоящото Световно отборно първенство  по билярд, което ще се проведе от 28 юли до 3 август в Пекин. Страната ни за първи път участва в подобен турнир и очакваме много добро представяне от нашия отбор, който се състои от трима мъже и една жена, какъвто е регламентът на турнира”, каза за ИнфоПлевен Иван Каменарски, президент на Българската билярд федерация.

Българският отбор е селектиран от състезатели с най-добро представяне на Европейските първенства. При мъжете, освен Людмил Георгиев, това са още  Станимир Русланов и Радостин Димов. Те в момента са водачи и на националната ранг листа за годината. Жената в отбора е Кристина Златева, която преди месец добави към многобройните си постижения и победа над световната шампионка – Fu Xiao-Fang  (CHN).

В Пекин ще участват отбори от 26 държави Те ще са разделени в шест групи и ще играят помежду си в шест дисциплини. Двата отбора с най-добро класиране от всяка група заедно с четири отбора с най-добро трето място  ще продължат за директните елиминации, обясни Каменарски.

билярд антон златев
Антон Златев

Почти по същото време – от 1 до 8 август, в град Порторош, Словакия ще започне Европейското първенство по билярд за юноши. От Българската билярд федерация залагат големи надежди за европейска титла на Антон и за извоюване на квота за страната ни за Световното първенство, научихме от Иван Каменарски.

Любопитно е, че юношите, които ще участват в Европейското първенство, са подготвяни от Людмил Георгиев, който е и треньор на юношеската школа  на спортен клуб „БСД”.

От Българската билярд федерация изказват благодарност на Община Плевен, която отпусна 500 лв., за да подкрепи участието на Антон в Европейското първенство.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...