Акценти
Начало / Здравеопазване / Обявиха резултати от изследване за връзката между шума и агресията при ученици

Обявиха резултати от изследване за връзката между шума и агресията при ученици

Резултатите от проведено проучване за влиянието на шума върху здравето и поведението на учениците от две училища в Плевен обявиха от Регионалната здравна инспекция. Целта на изследването е именно тази – да се проучи дали шумът влияе на децата, обясни д-р Ирина Джикова от инспекцията.

В инициативата са включени 60 ученици на възраст 13 – 14 години от Прогимназия „Цветан Спасов” и същия брой техни връстници от ОУ „Йордан Йовков”. Нарочно са подбрани тези две училища, защото първото се намира на оживено кръстовище с активно улично движение, а второто е в тих квартал и по-спокойна шумова среда. „Прогимназия „Цветан Спасов” би трябвало да е в по-тиха зона, но така или иначе сградата е разположена там. От дълги години мнението е, че шумът там е с високи стойности – както уличният, така и проникващият. Опасенията бяха, че това евентуално би могло да повлияе върху здравето на децата”, разясни д-р Джикова. В рамките на проучването са измервани нивата на уличен и проникващ шум, правено е аудиометрично измерване на слуха на децата, те са попълвали и специален тест, който е показател за нивото на агресия в поведението.

Какво сочат резултатите?

Средните нива на уличен шум в района на Прогимназия „Цветан Спасов” е 67 децибела при норма 40 децибела за училища и болнични заведения и гранична стойност 60 децибела за пункт на оживено място. При ОУ „Йордан Йовков” средните нива уличен шум са 52 децибела. Нивото на проникващия в класните стаи шум, който всъщност е важен предвид изследването, е 43 децибела за първото училище и 39 за второто. Измерванията се правят при затворени прозорци три пъти през деня като разликата в стойностите между двете училища е малка предвид районите, в които се намират.

Що се отнася до аудиометричното измерване на слуха, то не е показало отклонения в слуха на учениците. Само при две от децата, и то от ОУ „Йордан Йовков”, са забелязани леки изменения, но те съобщават за прекарани инфекциозни възпалителни заболявания. Затова учениците са насочени за по-обстоен преглед при специалист.

При провеждане на теста за измерване на агресивност е използван въпросник на Бъс – Дюрки – много подходящ добре разработен тест, който се прилага както при деца, така и при възрастни, допълни д-р Джикова. Включени са 75 твърдения и въз основа на разработена във връзка с този тест скала се отчитат резултатите. Учениците отговорят положително или отрицателно на тези твърдения, след това отговорите се обработват и се отчита дали има агресивност в поведението им. „Резултатите сочат, че уличният шум в случая при Прогимназия „Цветан Спасов”, макар и превишаващ с 3 децибела нормата, не може да бъде предпоставка за отключване на агресия в поведението на учениците. С това заключаваме, че отчетените налични нива на шум в района не биха могли да повлияят върху здравето и поведението на децата, акустичната обстановка по време на учебния процес е близка до нормалната – така че нямаме основания за тревога”, успокои д-р Джикова.

Резултатите от изследването са изпратени по Министерство на здравеопазването, ще ги получат и ръководствата на двете включени в проучването учебни заведения в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...