Акценти
Начало / Образование / Наградиха участници в конкурси с посещение в Улпия Ескус

Наградиха участници в конкурси с посещение в Улпия Ескус

Победителите в конкурси за есе и презентация по повод Световния ден за опазване паметниците на културата посетиха като допълнителна награда Улпия Ескус и присъстваха на възстановка. Конкурсът за есе и презентация на тема бяха „Малка България – част от световното културно наследство” и „Чудесата на България”, той беше по инициатива на кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.

От големия брой изпратени есета и презентации бяха отличени есето на Александра Петрова – ученичка от Х клас на СОУ „Евлоги Георгиев” Тръстеник и презентацията на Ивалин Георгиев – ученик от XI клас на същото училище. В лекционната зала на НЧ „Неофит Рилски – 1872” ученици от клуб „Съхрани българското” към СОУ „Евлоги Георгиев” изнесоха и беседа на тема „Културно-историческото наследство на община Долна Митрополия”.

Всички участници, както и включилите се в конкурсите, бяха наградени с посещение на археологически резерват Улпия Ескус, където видях възстановката „Един ден в Древен Рим”. В нея участват деца и младежи от село Байкал и село Гиген. Иво Джокин – директор на Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал и Росица Маринова – уредник на Улпия Ескус, запознаха учениците с историята на археологическия резерват и региона.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...