Акценти
Начало / Общество / Обявиха комплекса Беленски острови за трансгранична влажна зона

Обявиха комплекса Беленски острови за трансгранична влажна зона

Комплексите от влажни зони по река Дунав Беленски острови – Сухая, Сребърна – Йезерул Кълъраш и Остров Ибиша – Бистрет са регистрирани от Секретариатa на Рамсарската конвенция като първите трансгранични влажни зони между България и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Процедурата по официалното обявяване е финализирана с изпращането на официално писмо до Секретариата на Рамсарската конвенция, подписано от румънския министър на околната среда и изменението на климата Рована Плумб  и българския министър на околната среда и водите Юлиян Попов. Обявяването на трансгранични влажни зони представлява съвместна договореност за управление. По смисъла на Рамсарската конвенция трансграничните влажни зони са места, при които “екологично свързаните влажни зони се простират отвъд националните граници и компетентните органи по управлението им официално се договорят да си сътрудничат в тяхното опазване и поддържане, като уведомят Секретариата на Рамсарската конвенция за това намерение”.

Страните се задължават, чрез съвместно и координирано управление, да прилагат екосистемния подход и да задълбочават трансграничното сътрудничество при прилагането на конвенцията, тъй като това са споделени екосистеми. Повечето от видовете, предмет на опазване в тях, са мигриращи и тяхното управление изисква обмяна на опит и координирани действия от съответните страни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...