Акценти
Начало / Култура / Майсторска цигулка звуча в ръцете на деветгодишна цигуларка

Майсторска цигулка звуча в ръцете на деветгодишна цигуларка

Деветгодишната Лора Маркова, отличена като най-ярко представилия се цигулар от България в Международния конкурс „Млади виртуози – 2013” беше солистка на Плевенска филхармония в празничния концерт, посветен на Деня на Европа. Талантливото момиче свири на уникален инструмент, изработен от лютиера Андриан Андреев. Цигулката Лора получава като награда от конкурса в София. Освен това чаровната млада музикантка съвсем наскоро печели и Гран При от конкурс в град Ниш, Сърбия.

Изключително дете, много талантливо и с много качества – това са думите на Благородна Танева, преподавателка по цигулка на Лора в Националното музикално училище „Любомир Пипков”.  От нея научихме, че в началоно на месец юни Лора заминава за Португалия, където е поканена да бъде солистка в два концерта. Пожелавам й да е все така целенасочена, да е здрава, за да реализира потенциалът, който носи, допълва още Танева, която е открила и развила не един млад талант.

В Плевен Лора направи дебют като солист на филхармоничен оркестър с „Балетни танци” от Берио. На диригентския пулт беше Павел Златаров – един от най-ярките представители на младото поколение български цигулари, който през 2005 г. дебютира с голям успех като диригент.  Диригентските му изяви се посрещат топло и с интерес от публиката, а и от музикалната критика. Този неподправен чар и майсторство Златарев показа и пред плевенска публика. Тя има удоволствието да се наслади и на прекрасното му изпълнение като цигулар в Концерт за цигулка и обой от Бах, в който си партнира сдруг ярък инстуремнталист – Ясен Енчев, първи обоист-солист на Софийската филхармония.

Пракрасната атмосфера на Художествена галерия „Илия Бешков” допълнително допринесе за приятната вечер с прекрасните изпълнения на Плевенска филхармония и гостуващите солисти.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...