Акценти
Начало / Крими / Общо 41 години затвор за петимата от ромската фамилия Маринови от Долни Дъбник

Общо 41 години затвор за петимата от ромската фамилия Маринови от Долни Дъбник

Окръжна прокуратура – Плевен е постигнала осъдителни присъди срещу петимата от ромската фамилия Маринови в Долни Дъбник, станала известна с пране на пари и измама, извършена на територията на Палестинската автономия, съобщават от пресцентъра на Окръжна прокуратура.

Окръжният съд в Плевен е наложил общо 41 години лишаване от свобода на петимата. С едно общо най – тежко наказание 10/десет/ години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 30 000 лева е подсъдимата  Иванка Маринова за извършените от нея престъпления – измама на територията на Палестинската автономия и  изпиране на пари. На подсъдимия Иван Маринов е наложена присъда 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 30 000 лева; на подсъдимия Станьо Маринов – 13 години лишаване от свобода и глоба в размер на 30 000 лева и на подсъдимия Горан Станев – наказание 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 30 000лева. Единствено подсъдимата Елисавета Маринова е с условна присъда – 3 години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Предметът на престъплението или имуществото, в което е трансформиран, е отнето в полза на държавата, а на липсващото или отчужденото, е присъдена неговата равностойност.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – гр. Велико Търново

Обвинителният акт срещу Иванка Маринова, Иван Маринов, Елисавета  Маринова, Горан Станев и Станьо Маринов – всички от град Долни Дъбник, беше внесен в Окръжен съд – Плевен от Окръжна прокуратура – Плевен през месец август 2015 г. На петимата бяха повдигнати обвинения за пране на пари. През периода 2009 г. – месец декември 2013 г. в град Плевен  петимата обвиняеми получили, използвали и прикрили произхода на парични средства в размер, възлизащ общо на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от Иванка Маринова чрез измама. На Иванка Маринова бе повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Маринова е измамила три палестински гражданки от град Рамала, Палестинската автономна територия, като имотната вреда, която им е причинена, е общо в размер на 2 417 010.22 щатски долара или 3 530 042.48 лв. Общият брой на измамите, които са осъществени от Маринова, са 212, като тя е убеждавала своите жертви, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки.

В хода на досъдебното производство бяха иззети златни предмети на обща стойност 388 257.58 лв., три леки автомобила на обща стойност 181.022 лв.,  наложени  бяха обезпечителни мерки – запори на осем леки автомобила, запор на парична сума в размер на 90 000 щатски долара  по банкова сметка  на обвиняемия Станьо Маринов и възбрани на два недвижими имота в град Долни Дъбник и град Долна Митрополия. Никой от пълнолетните членове на семейството няма декларирани доходи, регистрирани трудови отношения или казано по друг начин, нямат законен доход. Схемата за изкарване на доходите на семейството е била да заблудят палестинците, че ще им бъде помогнат за благоденствие и здраве чрез неконвенционални методи от разстояние.

Друг скандален факт около разследването на случая бе, че подсъдимите Горан и Станьо имат експертно решение на ТЕЛК за 100 % слепота, а в същото време Горан има влезли в сила актове за шофиране на автомобил без свидетелство за правоуправление.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...