Акценти
Начало / Общество / Общински съветници от Никопол искат оставката на председателя Майдън Сакаджиев

Общински съветници от Никопол искат оставката на председателя Майдън Сакаджиев

Красимир Халов

Общински съветници от Никопол ще искат оставката на председателя на местния парламент Майдън Сакаджиев на извънредна сесия, която най-вероятно ще се състои на 26 август. Дневният ред ще включва две точки: предложение за освобождаване на председателя заради системно несправяне със задълженията му и избор на нов председател. Искането за оставка е подписано от 9 съветници, 7 от които от ГЕРБ и двама, напуснали групата на БСП.

Това информира на пресконференция в Плевен Красимир Халов, общински съветник и общински председател на ГЕРБ в крайдунавския град. В срещата с медиите участва и Мартин Митев, председател на общинската структура на ГЕРБ – Плевен.

Старейшините искат Сакаджиев да освободи поста, тъй като трета година налага цензура на работата на Общинския съвет, не дава думата на съветници от опозицията, не допуска дебати и манипулира общественото мнение. По думите не Халов след всяко заседание Сакаджиев и кмета на Никопол Емил Бебенов заедно с оператора на местната кабелна телевизия два дни правят монтаж на заседанието и манипулират изказвания на съветници. Сакаджиев създавал и изкуствено напрежение по време на заседанията на Общинския съвет, а нееднократно решения на Общинския съвет са връщани от областния управител. „Аз не разполагам с един протокол от заседание на Общинския съвет“, алармира още Халов.

И добави, че никой от общинските съветници не знае какво е финансовото състояние на общината, защото подобна информация им се отказва. Ако настоящият председател на местния парламент бъде сменен, първото нещо, което ще поискат съветниците, е пълен финансов одит на общината и подробна информация за всички сделки, търгове и продажби през последните години, заяви Халов. Той информира, че  болницата в града, както и Здравния център, са потънали в огромни задължения, тъй като не са взети никакви мерки за нормалната им работа. „Болницата се подготвя за продажба“, категоричен е той. Близо 3 000 декара земеделска комасирана земя са продадени на ниски цени, а експерти от ОЛАФ са проверявали общинската администрация във връзка с обществена поръчка, свързана изграждащото се депо за битови отпадъци в Санадиново, алармира още Халов. Той обвини Сакаджиев и Бебенов в дълги и скъпи командировки зад граница, от които няма никакъв резултат за жителите на общината, и добави, че обществените поръчки се печелят от фирми, близки до ДПС.

Решението на министъра на земеделието и храните Васил Грудев да освободи от длъжност изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев е посрещнато с огромно одобрение в Никопол, информира още Халов. В това си качество Сакаджиев давал благословията си професионални рибари, близки до ДПС, да  упражняват занаят си по време на забраната за риболов, за разлика от останалите им колеги, информира още Халов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...