Акценти
Начало / Общество / Общинският център за извънучилищни дейности в Байкал стана Воден Шампион за Европа

Общинският център за извънучилищни дейности в Байкал стана Воден Шампион за Европа

Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, община Долна Митрополия стана един от носителите за Европа на четвъртите годишни награди Водни Шампиони, съобщават от пресцентъра на Община Долна Митрополия. Вторият отличен за Европа е от Полша.

В чест на Международния ден на водата 22 март, Организацията на обединените нации чрез асоциацията на водите и World Water Monitoring Challenge (WWMC) обяви получателите на четвъртите годишни награди Водни Шампиони сред участници от цял свят. Наградите признават отличните нива на значение, образователно усилие, подкрепа и иновации в насърчаване на качеството на водата чрез участие в WWMC. Програмата отличи днес изключителните усилия на осем групи и четири индивидуални участници за терен, проведени през 2012 год. Те са разпределени в пет региона: Африка, Азия, Австралия и Океания, Европа, Северна Америка и Южна Америка. Победителите са определени от авторитетно жури от 21 изтъкнати специалисти по мониторинг на водата и университетски преподаватели от целия свят.

След отличието на Общинския център в Байкал, България се нарежда в осемте държави в света с изтъкнат принос в образователните дейности по мониторинг и опазване на водите за 2012 год.

Участието в програмата се предхождаше с молба за безвъзмездно предоставяне на индивидуални подвижни набори за мониторинг на водата и описание на натрупан опит в образователни и извънучилищни дейности на Общинския център. В резултат на това Община Долна Митрополия получи 18 комплекта от САЩ, които бяха раздадени на учители по биология и химия от всичките 8 общински училища на проведения традиционно от общината Ден на Дунав – 29 юни. По време на празника се организираха разнообразни и интересни дейности. Директорът на Общинския център Иво Джокин представи методиката за работа с комплекта, „Модел на водна молекула”, арт работилница „Нарисувай Дунава”. Дейности с подвижната лаборатория се организираха и по време на националната кампания „Да изчистим България за един ден” с акцент река Дунав, както и на няколко учебни лагера и „Зелени училища” с ученици от Белене, Трявна и Плевен.

Дейностите по отбелязване на 22 март днес се провеждат в зала „Екология” на Общинския център в Байкал. Те включват презентация за значението на водата и водните ресурси, както и Работилница за молекули – децата ще разберат как да си направят модел на водна молекула в класната стая. Организаторите от Община Долна Митрополия и Общинския център са планирали и Арт работилница „Нарисувай водата”, която включва рисуване с текстилни бои върху торбички от плат и мониторинг на водата – теренна работа на брега на река Дунав с набора за изследване на водата на World Water Monitoring Chalenge.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...