Акценти
Начало / Култура / Общинският духов оркестър ще посрещне половинвековен юбилей с нова програма и компактдиск

Общинският духов оркестър ще посрещне половинвековен юбилей с нова програма и компактдиск

 

Духов оркестър

В навечерието на Коледните празници Общински духов оркестър – Плевен зарадва плевенчани с голям концерт в зала „Катя Попова”. Той беше заявка за предстоящото голямо събитие за оркестъра през новата година – отпразнуване на 50-годишен юбилей. Това е повод и за разговора ни с диригента на оркестъра Пламен Марков.

– Г-н Марков, пред прага на предстоящия юбилей искам да ви върна малко назад, когато поемате оркестъра.

– Това беше преди 7 години. Поех оркестър, който беше в абсолютна летаргия, сврян буквално в мазата, ръководството проявяваше  пълна незаинтересованост и оркестрантите бяха оставени  напълно на произвола на съдбата. Дотогава не бях дирижирал духов оркестър, но приех предизвикателството с ясната представа какво искам да постигна. Освен да свирим на различни общоградски празници и ритуали, да включим в репертоара на оркестъра и класически произведения, евъргрийни, хора.

Радвам се, че през тези години успяхме да създадем един екип с музикантите, което за диригента е много важно. И заедно с този екип реализираме все нови и нови идеи.

Какво замисляте за 50-годишния юбилей на оркестъра?

– Първо искам да уточня, че все още нямаме финансова визия за обезпечаване на този проект. Очаквам още в началото на  следващата година на заседание на Общинския съвет да бъде гласувана сума за честване на нашия юбилей. Самото отбелязване вероятно ще е през октомври. Вече подготвяме нови пиеси, с които да обогатим репертоара си. Идеята ни е да поднесем на нашите почитатели един концерт – калейдоскоп от репертоара на оркестъра от създаването му до днес. Предвиждаме да поканим като гости бивши диригенти и оркестранти. Ще има също гост-солисти.

За юбилея подготвяме и нова визия на афишите, с които ще обявяваме концертите си. Началото беше поставено с афиша за Коледния ни концерт. Предвиждаме да подредим голяма фото изложба във фоайето на зала „Катя Попова”, която ще разказва за петдесетгодишния път на оркестъра.

Другото много важно нещо е компактдискът, който предстои да издадем.

А през новата година предвиждате ли някои нови форми за изяви на Духовия оркестър?

– Надявам се да успеем да реализираме една моя отколешна идея за образователни концерти в детските градини и началните училища. За мен е много важно децата от много малки да се запознават и с по-различен тип музициране, каквото предлага например един духов оркестър. Не е тайна за никого, че през последните повече от 10 години пропуснахме да дадем такова образование на децата и резултатите са видни. Затова  през новата година много се надявам да успеем да реализираме идеята за образователните  концерти, защото смятам, че това е верният път за привличането на децата  към качествената, стойностната музика и приучаването им от малкия да я ценят.

Ще продължим разбира се и с концертите на открито през лятото.

Вашето пожелание към плевенчани за Новата година.

– Да са здрави, да имат много повече поводи за усмивки през Новата година! И повече срещи с хубавата музика!

Общински духов оркестър

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...