Акценти
Начало / Общество / Община Червен бряг първа в областта започва настаняването на деца с увреждания в Центрове от семеен тип

Община Червен бряг първа в областта започва настаняването на деца с увреждания в Центрове от семеен тип

Червен бряг проект

От следващата седмица в Община Червен бряг ще започне настаняването на деца с увреждания в новоизградените Центрове за настаняване от семеен тип, стана ясно на провелата се днес в Червен бряг пресконференция по проект „Това е моята къща”. Общината първа в област Плевен завърши построяването, оборудването и обзавеждането на сградите,предвидени за Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и защитено жилище със средства от Оперативна програма „Регионално развитие”.  Както и първа в областта започва и реално да предоставя резидентнтите социални услуги в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, „.  е отчетено на пресконференцията.

 До края на месец януари се очаква да пристигнат три деца от Мездра, три от Згалево, едно дете от Кула и едно дете от ДМСГД в Плевен. Капацитетът на услугата ЦНСТ е за 14 деца, а капацитетът на защитеното жилище – за осем младежи.

Общината успешно проведе процедура за подбор на персонала и 16 човека вече работят в новите услуги, като преди това са преминали специализирано обучение, информират от общинската администрация. Екипи пътуваха и се запознаха с децата, които идват от Домовете за деца с умствена изостаналост в Мездра, Згалево, Кула, Крушари, Горски сеновец, Петрово, Михалци, Берковица и Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен.

Проект „Това е моята къща“ се финансира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ «Да не изоставяме нито едно дете“, Компонент ІІ „Разкриване на социални услуги в общността“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на обща стойност 288 602,94 лв. и приключват на 31.12.2014 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...