Акценти
Начало / Общество / Близо 5 млн. лева получава Плевен за реконструкцията на пешеходната зона

Близо 5 млн. лева получава Плевен за реконструкцията на пешеходната зона

Договор за  близо 4 млн. 912 хил. лв. е подписал вчера кметът проф. Димитър Стойков, с които ще бъде реализиран проектът за ремонт на централната пешеходна зона в Плевен. Средствата са по програма „Регионално развитие” и ще бъдат използвани за ремонт и реконструкция на два основни обекта – единият е площад „Възраждане” и свързаните с него пешеходни пространства от ДКЦ 2 и Военен клуб, покрай Градската градина, по ул. „Васил Левски” до площад „Свобода”; а другият е големият фонтан.  Със средства от Общината в размер на 12 хил. лв. ще бъде извършена реконструкция на подземни съоръжения в района на площад „Свобода”. Това съобщи на редовен брифинг днес кметът проф. Стойков.

Вече е започнала подготовката на обществените поръчки, като пълната реализация на проекта трябва да приключи до края на следваща година, обасни проф. Стойков.

В проекта се предвижда подмяна на настилката в пешеходната зона, развитие на съществуващата зелена система, монтаж на нови пейки, кошчета и афишни колони. Предвидено е също реновиране на хидротехническите  съоръжения на каскадата, като целта е да се използва промишлена вода, обясни кметът. Той още веднъж потвърди заявеното на предишен брифинг – след реконструкцията ще бъде забранено движението на тежки автомобили по пешеходната зона.

Към реконструкцията на централната пешеходна зона могат да бъдат включени още два обекта  – водните огледала и фонтанът в Градската градина. Те обаче ще бъдат реализирани, ако след провеждането на обществените поръчки за двата основни обекта се освободи финансов ресурс, стана ясно от изнесената на брифинга информация.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...