Акценти
Начало / Общество / Община Никопол разширява възможностите си за международно сътрудничество

Община Никопол разширява възможностите си за международно сътрудничество

Намерение за  подписване на договор за бъдещо сътрудничество между Община Никопол и румънския град Миовени са обсъдени на двудневна среща, провела се в българския град. Общинският съвет в Никопол предстои да предприеме процедура за  подготовката на подписването на Договор за сътрудничество между  Никопол и Миовени. Това съобщи Анелия Димитрова, завеждаща връзки с обществеността  в Община Никопол.

На срещата между кмета на Никопол Емил Бебенов и делегацията от  град Миовени, ръководена от кмета на града – Ион Джорджеску, е обсъдена възможността за изграждане и поддържане на устойчиво и балансирано социално-икономическо развитие в двата региона и развитие на регионалната инфраструктура, отчитайки възможностите, които членството на България и Румъния в Европейския съюз дава  за финансова помощ от европейската общност, чрез участието със съвместни проекти по различни оперативни програми.

Тема на разговора между представителите на двете общински администрации е било и разширяването  на контактите на ниво представители на местната власт, В резултат на посещението в село Дебово, кметството в Миовени ще подпомогне  ремонта на зала в сграда в центъра на селото, която ще се ползва  за бъдещ „Клуб на пенсионера”. Идеята е  от лятото на следващата година там да се провеждат курсове за изучаването на румънски език.

Миовени е град с добре развита икономика, разположен на 125 км. от столицата на Румъния – Букурещ ,  област Аржес. Възникнал преди 525 години , днес  градът има  около 35 000 жители и само 7 % безработица. Основните  промишлени дейности са свързани с изработването на автомобилните конструкции, ядрени горива, транспорт, търговия, търговия на едро на авточасти за селското стопанство.

В града има 5 основни , 2 средни и 1 професионално училище с близо 7 000 ученика и 456 преподаватели, 29 % от местния бюджет е за образованието. Има създадени добри условия за развитие на здравеопазването и културата. От 14 до 16 август всяка година се провежда празника на града и международен фолклорен фестивал „Карпати”. Ежедневно градът се посещава от хора от цял свят поради техните работни взаимоотношения с „ Dacia Company”. Местният спортен клуб „Dacia”  разполага със стадион с олимпийски размери, който може да се ползва и през нощта. В Миовени има още отбори по волейбол, бокс, джудо, тенис, които се състезават на национално и международно ниво.

Връзките на приятелсво между хората от село Дебово , община Никопол и Миовени – Румъния  са от години. Местни самодейни състави за народни песни и танци,  участват във традиционните фолклорни фестивали на двете селища.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...