Акценти
Начало / Общество / Община Никопол подпомага ремонтите на селските църкви

Община Никопол подпомага ремонтите на селските църкви

Общинската администрация в Никопол съдейства на църковните настоятелства да кандидатстват с проекти за ремонт на църквите в малките населени места на общината, а също и за строителство на нови храмове, научихме от кмета на Никопол Емил Бебенов. В момента Общината е в подготовка на проекти, с които ще кандидатства за финансиране на ремонт на православните храмове в селата Драгаш войвода, Въбел и Муселиево, както и на църквата в Никопол. В други две села – Дебово и Новачене, църковните настоятелства водят процедури за възлагане на ремонта на храмовете в двете села. В Лозица миряните вече се радват на ремонтираната си църква. От Емил Бебенов научихме още, че преди дни в никополското село с красивото име Черковица Негово преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий е осветил новопостроената черква. Така след повече от 20 години в селото вече има православен храм.

А със средства на дарители в село Бацова махала е направена първата копка за параклис.

Общинското ръководство ще търси европейски средства за ремонт на пътя до уникалната скална църква, която се намира в близост до Никопол. По проект, който се подготвя в момента, се предвижда и изграждане на съоръжение, което да осигури достъп до нея.

Обмисля се вариант също с европейски средства да се извърши ремонт на средновековната църква „Св.св. Петър и Павел”, научихме още от кмета на Никопол. Църквата, която се намира почти в центъра на града, е строена през ХІІІ век и е обявена за паметник на културата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...