Начало / Образование / Община Левски и ПГССТ „Н.Й.Вапцаров”организираха среща със земеделските производители

Община Левски и ПГССТ „Н.Й.Вапцаров”организираха среща със земеделските производители

Община Левски и Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт/ПГССТ /„Н.Й.Вапцаров”организираха на 28 януари среща със земеделските производители в общината за постигане на взаимодействие и партньорство при реализиране на общите цели за обезпечаване на сектора с квалифицирани кадри и обновяване на материално техническата база/МТБ/ с негова  подкрепа .

Срещата ,първа по рода си ,откри кметът на общината Любка Александрова, като обърна  внимание на факта ,че кадрите които подготвя училището са свързани със земеделието и селското стопанство, с производството, и ако някой може да има интерес ,то това  са земеделските производители и кооперации на територията на общината.

Общината търси начини да подпомага училищата  в общината, които през последните години изпитват сериозни трудности.

Да се потърси причината за намаляване на броя на учениците в професионалната гимназия, отрано, заедно със земеделските производители ,които имат най –актуална информация за необходимостта от кадри в земеделието ,за  да се намери  начин за решаване на проблема със събиране на ученици в професионалната гимназия ,определи целта на срещата г-жа Александрова.

Директорът на ПГССТ „Н.Й.Вапцаров”инж.Йордан Димитров представи възможностите за обучение  ,които предлага професионалната гимназия .

В нея вече има защитени паралелки,предвид намаляване на броя на учениците, демографски проблем ,за  да се защитят професиите.През тази година професионалната гимназия е  заявила  паралелка „Механизация на трайните насаждения” .Освен придобитата специалност учениците взимат и книжка категория „Ткт”.Заявена е и защитена паралелка „Автомонтьор”и паралелки „Монтьор на транспортна техника”  и „Електронна търговия”.

През повече от 70 годишна си история училището  се стреми да произвежда  кадри ,които да задоволяват изцяло пазара на труда  в селското стопанство, но сега виждат, че има проблем.Кадрите ,които завършват земеделското училище се реализират в други направления, а вече е трудна и самата издръжка на училището.

Над 6000 са обучените кадри през изминалите години,но една много малка част от тях продължават по специалността.

В опита си да отговори на съвременните тенденции в професионалната гимназия  се стремят да  модернизират материална база.

През миналата година тя  получи  нов трактор NEW HOLAND TD 110 D – производство 2018 г.за  спечелен проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование”, а през тази ще кандидатства за инвентар . По информация на Бюрото по труда , най-голям глад за кадри има в сферата на земеделието и училището се опитва да предлага това ,което се търси на пазара на труда.

Безспорно,много и различни са причините за отлива на кадри от земеделието, коментираха участниците в срещата.Някои предложиха запознаването на подрастващите със земеделието и земеделската техника ,която вече е изключително модерна да става в ранна детска възраст.

Как да бъдат привлечени младите хора в този сектор е въпросът ,който ще търси във времето своето правилно решение.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...