Акценти
Начало / Общество / Общината ще иска от държавата имот до „Кайлъка” за изложбен център

Общината ще иска от държавата имот до „Кайлъка” за изложбен център

Община Плевен ще иска безвъзмездно да й бъде прехвърлен имот частна държавна собственост, намиращ се до входа на парк „Кайлъка“. Предложението е на кмета проф. Димитър Стойков и беше гласувано на последното заседание на Общинския съвет.

Имотът е разположен близо до един от големите хипермаркети в града. Идеята е, след като той бъде прехвърлен от държавата на община Плевен, с него да се участва по програма JESSICA с проект за изложбен, културен и спортен комплекс. Върху имота с договор от 17 август 2009 г. е учредено право на строеж за изграждане на изложбен център „Плевен експо”, за който има изготвен идеен проект. Предложението на кмета е имотът да бъде включен в общия градоустройствен план на Плевен и да се създаде публично-частно партньорство между общината и „Партнерс експо” ООД. Това би дало възможност на Общината да кандидатства с проекта към Регионалния фонд за устойчиво развитие по програма JESSICA.

Според идейния проект, бъдещият комплекс ще се състои от два изложбени павилиона и открита изложбена площ, разгърнати общо на 4 000 кв.м. На първия етаж на един от павилионите ще има вход с информационна служба и фоайе с кафене. На втория етаж са разположени деловите помещения – конферентна зала и офиси за участниците в изложението. На трето ниво ще са административните помещения на управлението на изложението, а на терасата – панорамно кафене. Общо разгънатата застроена площ на целия комплекс е 4734 кв.м.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...