Акценти
Начало / Общество / Общината ще иска допълнително средства за зимно почистване

Общината ще иска допълнително средства за зимно почистване

Кметът на Плевен ще внесе мотивирана заявка в Министерството на финансите за увеличаване на предвидените за нашатаобщина средства за зимно почистване. „Това е необходимо, тъй като, дори и с възможните резерви, средствата няма да ни достигнат”, обясни пред журналисти доц. Димитър Стойков. Искането до финансовото министерство ще бъде внесено утре. Допълнителните средства ще бъдат изразходвани основно за почистване на важни пътни артерии каквито са пътят Ясен – Плевен, основните булеварди в града и разбира се междуселските пътища.

За януари Общината е изплатила близо 90 хил. лв. на фирмите, ангажирани със зимното почистване. Заявената от тях по фактури сума е била малко над 100 хил.лв, но е коригирана с около 15 хил.лв. надолу, тъй като към някои от фирмите е имало претенции към качеството на работата им.

На редовната сутрешна оперативка днес кметът е предупредил Общинския кризисен щаб да започнат още тази вечер подготовка за посрещане на евентуалните нови обилни снеговалежи. „Приоритет ще са улиците, по които се движи градския транспорт, за да осигурим нормално придвижване на хората до работните им места”, заяви доц. Стойков.  Той допълни, че това е особено важно, когато колите на хората останат блокирани в малките улички, където не може да влезе почистваща техника.

Кметът изказа благодарност на собственика на местна транспортна фирма, който безвъзмездно оказал помощ при разчистването на площада в града при предишния снеговалеж, както и със собствена техника разчистил пътя Коиловци – Славяново. Същият предоставил и три тежки машини, с които да бъде разчистен от навяванията пътят до Радишево.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...