Акценти
Начало / Общество / Общината търси помощ от държавата и полицията за решаване на проблемите с базата на ДФСГ „Интелект”

Общината търси помощ от държавата и полицията за решаване на проблемите с базата на ДФСГ „Интелект”

община Плевен

В Община Плевен не е постъпвало искане от директора на ДФСГ „Интелект” за осигуряване на средства от Общинския бюджет за охрана на училището и прилежащите му закрит басейн и съблекални, информира заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност, образование и култура” Стефан Петков. Информацията е в отговор на въпрос на infopleven във връзка с изнасиленото дете в рушащия се покрит басейн на школото и наслаганите от години проблеми.

Дейностите по охрана и стопанисване на сградния фонд в двора на гимназията са отговорност на ръководството на учебното заведение и са заложени в делегирания бюджет на гимназията. С договор от 2 април 2009 г. Община Плевен е предоставила двата учебни блока, а с анекс от 22 май същата година – и прилежащите сгради, за безвъзмездно управление от директора на училището. От своя страна ръководството на гимназията е поело задължение да стопанисва и полага грижи на добър стопанин за имота, се казва в становището на Община Плевен по въпроса.

Съгласно чл. 147 ал.1 т.3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета директорът като орган на управление на училището осигурява безопасни условия за възпитание, обучение и труд.

С оглед осигуряване безопасен достъп на ученици и преподаватели до училището през лятото Община Плевен е осигурила обезопасяването на опасни шахти в района на учебното заведение.

„С цел решаване на сериозния проблем със състоянието на материалната база на едно от големите градски училища ръководството на Община Плевен е изпратило предложение до Министъра на образованието или да финансира дейностите за довършване на строителството на закрития байсейн, или да даде разрешение обектът да се отдели, което ще позволи на Община Плевен да включи училището в проект за кандидатстване по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.“, поясни зам.-кметът Петков.

Това ще осигури възможност за модернизиране на сградата, която от построяването си преди около 30 години, не е била обект на обновяване. Ако тези средства бъдат обезпечени от Републиканския бюджет под формата на субсидия, Община Плевен поема ангажимента след работно проектиране веднага да започне изпълнението на строително-монтажните работи, се казва още в писмото.

Предприетите действия са израз на категоричната воля на местната власт за бързото решаване на този сериозен проблем в интерес на децата и местната общност като цяло. Ръководството на Общината ще потърси съдействие от Областната дирекция на МВР – Плевен за засилване на полицейското присъствие в района, информира още зам.-кметът Стефан Петков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...