Акценти
Начало / Общество / Обсъжда се организиране на спортно първенство за затворници

Обсъжда се организиране на спортно първенство за затворници

В Министерството на спорта сериозно се обсъжда  идеята да бъде организирано спортно първенство за лишените от свобода, съобщи днес в Белене зам.-министъра на спорта Иван Ценов. Той беше в затвора в Белене, за да връчи дарение от 10 баскетболни, 10 волейболни и 10 футболни топки, както и три комплекта за тенис на маса. На връчването на дарението присъстваха и заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев и областният управител Иван Новкиришки.

Зам.-правосъдния министър Пламен Георгиев изказа големи благодарности към Министерството на спорта за направено дарение. Спортът е едно универсално лекарство за лишените от свобода, което им помага дасе развиват в правилната посока, подчерта Георгиев и допълни, че от правосъдното министерство залагат  много на спорта в местата за лишаване от свобода, защото това помага за намаляване на напрежението сред затворниците.

Заместник правосъдния министър изтъкна, че във всеки български затвор има възможност за упражняване на различни видове спорт, но заради кризата е по-трудно снабдяването с необходимите пособия. Затова са добре дошли подони дарителски инициативи. Но от правосъдното министерство не разчитат само на тях, а са заделили от фонд „Затворно дело” няколко хиляди лева, с които ще бъдат закупени топки, хилки за тенис на маса и ще бъдат разпределени по затворите.

Пламен Георгиев подкрепи идеята за провеждане на първенство между затворите в страната. „Има затворнически футболни отбори, които се представят доста добре на първенства дори извън пределите на страната. Мисля, че ще се получи добро първенство, стига да го организираме както трябва”, каза той.

Дарението, което направи Министерството на спорта беше прието от председателя на съвета на затворническия колектив в затвора в Белене. Той използва възможността да поиска помощ и за оборудване на фитнес зала на закрито, която предстои да бъде изградена в затвора, а също и за създаването на видеотека.

Специално от зам.-министъра на правосъдието той поиска съдействие затворниците да имат право да учат висше образование, докато излежават присъдите си. В момента законът ни ограничава, но има много желаещи да продължат образованието си, изтъкна председателят на съвета на затворниците, който излежава 20-годишна присъда.

В знак на благодаронст за дарението лишените от свобода подариха на министрите и областния управител Иван Новкиришки икони, изработени от Данчо Тодоров от Разград, излежаващ 1.5-годишна присъда. Гостите получиха икони на св. Георги, св. Димитър, св. Иван Рилски,  Дева Мария с младенеца, след което имаха възможност да изгледат представление на самодейния затворнически театрален колектив.

В затвора в Белене са настанени 520 лишени от свобода, между които 9 с доживотни присъди. В затвора присъди излежават осъдени от четири области на страната – Добрич, Силистра, Разград и Русе.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...