Акценти
Начало / Общество / Зам.-министър Пламен Георгиев: Срещу началника на затвора в Бургас имаше сигнали от ДАНС и МВР

Зам.-министър Пламен Георгиев: Срещу началника на затвора в Бургас имаше сигнали от ДАНС и МВР

По повод задържането на началника на затвора в Бургас – Деян Костов, заместник – министъра на правосъдието Пламен Георгиев коментира, че срещу него са получили доста сигнали от затворници, както сигнали от ДАНС и МВР. При последвалата изненадваща проверка в затвора, установихме много притеснителни неща, за които имахме информация, че се е знаело от ръководството на затвора, обясни Пламен Георгиев. Разпоредената незабавна проверка от инспектората към правосъдното министерство е завършила със сигнал до прокуратурата. „Той очевидно е бил обоснован, защото много бързо след това беше повдигнато обвинение”, подчерта Георгиев.

Заместник – правосъдния министър беше категоричен, че това няма да е кампанийно действие, а навсякъде, където има сигнали, проверките ще продължат. По думите му всеки ден в правосъдното министерство получават по 20-30 сигнала от затворници, но до този момент няма друг затвор в страната със  сигнали от конкретни служби, какъвто е бил случаят със затвора в Бургас.

От Министерството на правосъдието ще са безкомпромисни към нелоялното отношение към системата и към корупцията, стана ясно от изявлението на Пламен Георгиев. Вече е изработена цялостна стратегия в борбата срещу корупцията, подготвена от главния директор на главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

Пламен Георгиев подчерта,  че проверките ще са изненадващи, защото „никой няма желание да гледа напарфюмирани и нагласени неща”, а целта  е да се види истинската картина.

Георгиев изтъкна още, че са проведени  разговори с началниците на затвори, от които вече има ефект и работата се подобрява.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...