Акценти
Начало / Общество / Обсъждат публично визията за развитие на Плевенска област

Обсъждат публично визията за развитие на Плевенска област

snim1

Второто публично обсъждане на визията за пространствено развитие на територията на област Плевен ще се проведе на 3 декември от 13 часа в зала „Плевен” на Областна администрация, информират от пресцентъра на ведомството. Районната устройствена схема (Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен) е част от пилотния проект на Областна администрация – Плевен, която е Партньор 6 в рамките на проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”.  Автори на схемата са екип специалисти на ДЗЗД „Геоконсепт.

Изпълнението на пилотния проект беше представено от екипа на Областна администрация – Плевен на пресконференции и на работни срещи със специалисти в румънските градове Дробета-Турну Северин в края на месец октомври и в Крайова през миналата седмица. Организатор на първата среща беше Румънската асоциация за електроника и софтуерна индустрия – Олтения,  действаща като Партньор 3 по проекта. В работната среща се включиха представители на регионалното развитие на България, на Префектура Мехединци, Окръжен съвет – Мехединци, експерти от различни териториални звена, неправителствени организации, професионални камари, от Университета в Крайова, журналисти и др. Към Областна администрация – Плевен беше отправена покана от Префектура Мехединци за установяване на контакти и стартиране на партньорски взаимоотношения в румънския окръг през следващия програмен период.

Организатор на работната среща в Крайова беше Партньор 3 по проекта – ARIES Олтения (Румънска асоциация за електронна и софтуерна индустрия – филиал Олтения –Румъния). На нея бяха обсъдени междинните резултати, а партньорите презентираха своите проекти пред представители на медиите, на бизнес камари, неправителствени организации, експерти на Окръжна администрация на окръг Долж, представители на заинтересовани страни.

В Областна администрация – Плевен вече е получена покана от водещия партньор по проекта – Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за работна среща в началото на декември, на която ще се анализират всички отчетени резултати и ще бъде изготвен предварителен проект на стратегията по трансграничния проект. 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...