Акценти
Начало / Общество / От Граждански контрол алармират за нарушения при изпълнение на ремонтните дейности на крепостта „Сторгозия” и настояват за публична оценка от кмета

От Граждански контрол алармират за нарушения при изпълнение на ремонтните дейности на крепостта „Сторгозия” и настояват за публична оценка от кмета

Граждански контрол

Извънредна пресконференция малко след началото на днешното заседание на Общинския съвет поискаха от движение „Граждански контрол”. Причината – съветниците не приеха предложението на Георг Спартански от БНД – Обединена десница тяхното питане да бъде  първа точка от дневния ред. На пресконференцията от Граждански контрол представиха кратък видеофилм, заснет шест дни след приключване на строителните работи на крепостта „Сторгозия”, ремонтирана с европейски средства по Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен

Граждански контрол

Те отправиха въпрос към кмета проф. Димитър Стойков каква оценка дава той на извършените на обекта строително-ремонтни дейности  и ще понесе ли отговорността за състоянието, в което се намира той след ремонта.

От „Граждански контрол” алармират, че районът около крепостта се е превърнал в сметище и питат дали в европейския проект е предвидено 16-вековна крепост да стане сметище на града.

Другите въпроси, които задават от движението са свързани с изпълнението на самата реконструкция на крепостта. Те поставиха под съмнение, че тя е извършена под наблюдението на сертифициран от Министерството на културата реставратор и показаха ел.табла, монтирани върху крепостната стена без опит да бъдат естетически прикрити.

Това е исторически паметник на културата  с национално значение – така ли се монтират ел.съоръженията върху крепостните стени, запитаха от Граждаски контрол.

Те повдигнаха също въпроса за изградени подпори върху нестабилна почва, което крие опасност за посетителите.  Кой контролира и прие строително-монтажните дейности в този вид и кой ще  носи отговорност за лошото качество, питат от Граждански контрол.

От движението настояват за писмен отговор от страна на кмета на поставените въпроси и да получат информация, също в писмен вид, за имената на хората и фирмите, оторизирани за изпълнението на обекта. Държим да бъдем информирани за мерките, които Община Плевен е взела за контрол върху стротелно-монтажните работи и какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителите.

Общинските съветници по групи също искаме да дадат пред плевенската общественост оценка за изпълнението на проекта, заявиха още от Движение „Граждански контрол”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...