Начало / Образование / В празник на младостта и спортния дух се превърна юбилеят на Спортното училище

В празник на младостта и спортния дух се превърна юбилеят на Спортното училище

DSCN4187

„Клас, стани! Клас, мирно!” Традициите не са това, което бяха. Тези команди са далеч назад във времето. Но все още се става на крака, когато се посреща училищно знаме. А химнът на Република България се слуша с ръка на сърцето.

Как точно се прави това, демонстрираха учениците от Спортното училище „Георги Бенковски”, което днес отбеляза тържествено своя 45-годишен юбилей в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Възпитаниците на първото по рода си школо в страната изненадаха многобройната публика с нестандартното начало на празника и появата си. След силен сигнал на свирка от двете страни на залата влетяха по спортни екипи млади и усмихнати хора, които започнаха да си подхвърлят топки над главите на зрителите.

DSCN4175

С много позитивна енергия учениците се разположиха на сцената и посрещнаха с подобаващо уважение училищното знаме. А след това впечатлиха присъстващите с вълнуващата си поза, докато звучеше химнът на страната ни – с лява ръка на сърцето. Проф. Андрей Пантев, специален гост на събитието, не сдържа възхищението си от този факт и го сподели с намиращата се в близост до него представителка на Министерството на младежта и спорта. Бъдещите спортисти на България не трепнаха и докато в залата звучеше химнът на Европейския съюз.

DSCN4180

Директорът на школото Петър Георгиев направи кратка разходка из славната история на училището. 31 европейски шампиони, 29 световни и двама олимпийски – Тереза Маринова и Гълъбин Боевски, са малка част от фактите, с които училището се гордее. За 45 години от създаването му през него са преминали над 4 500 ученици, 3 100 от които са призьори и шампиони от държавни първенства. Школото започва съществуването си с вида 4 спорта и 120 ученици, а днес спортовете са 11 вида. Учениците в момента са 373 и са разпределени в 16 паралелки. Спортните специалисти са 25, а учителите по хуманитарни дисциплини – 29.

DSCN4182

Георгиев изрази признателността си към всички свои предшественици, както и към своя собствен учител и бивш директор на училището  Цанко Вълчинов, който беше в залата. Директорът подчерта, че екипът изгражда бъдещи шампиони и личности със силна воля и дух.

Много състави и спортни клубове се изявиха в празничния за Спортното училище ден. Сред тях бяха карате клуб „Петромакс”, фолклорен ансамбъл „Мизийска младост” от Тръстеник, Клуб по спортни танци „Дъга”, певицата Йоана Цветанова от Математическата гимназия и др.

DSCN4201

 

Поздравителен адрес от името на спортния министър проф. Марияна Георгиева прочете Мария Стефанова, директор на Дирекция „Ученически и студентски спорт” в Министерството на младежта и спорта, която развълнувано сподели, че е възпитаничка на същото училище. И пожела на учениците да мечтаят и да сбъдват мечтите си, а на директора поднесе плакет за принос в спортните постижения на страната.

DSCN4227

Поздравления към педагогическия екип и учениците поднесоха още Енгин Кючуков, зам.-областен управител на Плевен, Стефан Петков, зам.-кмет на Община Плевен, Албена Тотева, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Поздравителен адрес е получен и от името на образователния министър проф. Анелия Клисарова. Сред гостите на събитията бяха директори на Спортните училища от страната.

DSCN4235

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...