Акценти
Начало / Образование / Обсъждат новостите при възобновяемите енергийни източници на изложение в Плевен

Обсъждат новостите при възобновяемите енергийни източници на изложение в Плевен

Плевен ще е домакин на научна конференция, на която основна тема ще са новостите и алтернативите при възобновяемите енергийни източници. Събитието ще е на 22 март, то се провежда за втора поредна година. Организатор е Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” Плевен, научната конференция ще се състои с подкрепата на Техническия университет в Габрово и Община Плевен.

Фотоволтаични системи, ветрогенератори, топлинни слънчеви системи, биогорива, екология и опазване на околната среда са част от темите, ще участват представители на научните среди, на висшите учебни заведения, на фирми, производители на соларни и ветрогенераторни системи, сдружения за производство на зелена енергия, както и на професионални гимназии от цялата страна. Идеята за конференцията е свързана и с професионалното образование, което трябва да бъде адекватно на съвременния пазар на труда и да отговаря на търсенето на добри специалисти. В инициативата ще участва и експерт по възобновяеми енергийни източници от Германия, от две седмици той предава знанията и опита си на възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии.

Ще припомним, че в плевенското училище по разработени от нашата гимназия и одобрени от образователното министерство програми бяха разкрити паралелки за професионална подготовка на кадри за сферата на възобновяемите енергийни източници. В средата на месец ноември миналата година бяха официално открити и четири оборудвани и ремонтирани по проект кабинети в гимназията. Един от тях е именно по възобновяеми енергийни източници. Той е оборудвана с опитни постановки тип Solar12, от които учениците придобиват практически знания и умения за изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични енергийни системи. Кабинетът разполага и с опитна постановка на ветрогенераторна турбина.

Ден преди самата конференция във фоайето на зала „Катя Попова” ще бъде открито технологично изложение, на което професионалната гимназия ще представи всичко, от което човек може сам да направи в дома си, за да използва възобновяема енергия.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...