Акценти
Начало / Икономика / Отложиха за по-късно съгласуването на дългосрочния план за осигуряване на питейна вода в района на ВиК – Плевен

Отложиха за по-късно съгласуването на дългосрочния план за осигуряване на питейна вода в района на ВиК – Плевен

 областен

Липсваща канализационна система на територията на община Пордим отложи за по-късно съгласуването на Регионалния генерален план за осигуряване на питейна вода на територията на „ВиК”-Плевен.  Това стана по време на провелото се днес заседание на Областния съвет за развитие, на което беше обсъдено съгласуването на Регионалните генерални планове за ВиК- системите в региона. Тези планове са за париод от 25 години, съгласно Закона за водите, подчерта при откриването на заседанието областният управител Илиян Йончев..

Министерството на регионалното развитие е възложило изработването на тези планове за двете обособени територии в област Плевен на  „Аспарухов вал” ЕООД-Кнежа за територията на община Кнежа и на „ВиК” ЕООД-Плевен за територията на останалите десет общини.

Целта на тези планове е да се представи дългосрочен план за осигуряване на достатъчно количества и добро качество на питейната вода, подчерта Илиян Йончев. Друга основна задача е да се постигне съответствие с европейското екологично законодателство и европейските директиви в рамките на приетите срокове.

Двата регионални плана бяха презентирани от представителя на екипа на консултанта Кирил Гьошев. След дискусия участниците в заседанието съгласуваха единствено плана за обособена територия „Аспарухов вал” ЕООД-Кнежа. А за Регионалният план на територията на ВиК – Плевен беше даден десетдневен срок на консултанта за отстраняване на неточността, след което и този план ще бъде подложен на съгласуване, уточниха след заседанието от Областната администрация.

На срещата освен членове на Областния съвет за развитие – кметове, представители на общински съвети, на работодателски организации и на синдикатите, бяха поканени и ръководителите на двете дружества, както и представители на консултанта.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...