Начало / Общество / Обсъдиха добрите практики в сферата на социалните услуги в Плевенско

Обсъдиха добрите практики в сферата на социалните услуги в Плевенско

Петя Маркова
Петя Маркова

Добрите практики от област Плевен в сферата на социалните услуги бяха обсъдени днес по време на форума „Партньорството – гаранция за качество на социалните услуги”. Той се проведе в конферентната зала на сграда „Гена Димитрова”, а организирането му бе по инициатива Националния алианс за социална отговорност /НАСО/, със съдействието на Община Плевен.

Петя Маркова, координатор на НАСО, поясни, че представляваната от нея организация е най-голямата национална представена такава, работеща за хората с увреждания. „Ние обединяваме доставчици на социални услуги, неправителствени организации, представители на бизнес сектора, които наемат на работа хора с увреждания и хора, работещи в областта на културата и изкуството, ориентирани в подпомагане на хора с увреждания”, допълни още тя.

Целта на днешния форум бе да обедини доставчиците на социални услуги и общинската администрация, занимаваща се с това. Участие в срещата доставчици на социални услуги, представители на общините в област Плевен и представители на социални услуги. Те имаха възможност да споделят своите добри практики и проблемите, които срещат при предоставянето и реализацията на подобен тип услуги. Да споделят и за необходимостта от предстоящото областно планиране на този тип услуги, което ще стартира  в края на тази година и трябва да обхваща периода от 2016-а до 2021 година.

„Ние, от наша страна, като национална организация се опитваме да съдействаме за структуриране и определяне на необходимостите и нормативните промени”, обясни Петя Маркова.  По нейни думи 15% или около 1 млн. души по неофициални данни са хората в неравностойно положение в страната, от които около половината са в трудоспособна възраст. „Не всички имат еднакъв капацитет за работа, но голяма част от тях имат желание за трудова реализация, която в момента не съществува като възможност. Това е и един от основните приоритети на НАСО – да се осигури възможности за трудова заетост на хора в неравностойно положение”, обобщи Маркова.

форум НАСО

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...