Акценти
Начало / Образование / Гимназията по туризъм посрещна гости от Румъния

Гимназията по туризъм посрещна гости от Румъния

IMG_8708ПГ по туризъм румънци

Международен симпозиум на тема „Опознай своето минало”  се проведе днес в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен. В него се включиха 18 ученици и 7 преподаватели от училище с преподаване на математика и информатика от град Александрия, Румъния.

Инициативата  за ученическия обмен е на румънската страна, обясни Малинка Маринова, директор на Гимназията по туризъм. През тази седмица в Румъния не се провеждат учебни часове, а интерактивни занятия и посещението в Плевен е част от тях. Румънските ученици се интересуват от историята на нашия край, свързана с Руско-турската война, в която са участвали и загинали много румънски войни. Това е определило и темата на срещата, уточни Малинка Маринова.

Тя протече под формата на викторина между два отбора, съставени от български и румънски ученици. Те отговаряха на 10 въпроса за Руско-турската война, боевете при Плевен и други исторически събития, свързани с този период.  Ученици бяха подготвили и презентации на Плевен и Александрия, прозвучаха стихотворения и есета за миналото и настоящето на двата града.

В края на срещата румънските участници получиха сертификати и малки награди от своите домакини.

IMG_8715ПГ по туризъм румънци

Преди това директорката на Гимназията по туризъм връчи на своя румънски колега Йон Тъужан знака на училището и рекламни материали за Плевен и гимназията. От своя страна Йон Тъужан благодари за топлото посрещане и изрази надежда, че се заражда едно ново приятелство и сътрудничество, за което река Дунав не може да бъде пречка.

Визитата на румънските гости  продължи с посещения на Панорамата, Регионалния музей и други исторически забележителности в Плевен и Гривица..

„Това е едно добро начало на бъдещото сътрудничество между двете училища. Вече имаме покана за посещения в Александрия, предстои да уточним кога ще бъде то”, каза Малинка Маринова.

IMG_8724ПГ по туризъм румънци

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...