Начало / Общество / Област Плевен сред първенците в страната по брой пчелни семейства и производство на мед

Област Плевен сред първенците в страната по брой пчелни семейства и производство на мед

Област Плевен е сред първенците в страната по брой пчелни семейства и производство на мед. Това сподели на пресконференция доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз – Плевен. За 2015 година броят на пчелните семейства в областта се е увеличил с цели 40% спрямо предходната година. За страната този процент е около 22. Именно затова не е случайно, че в последно време градът на Панорамата е наричан „столица на българското пчеларство“. За съжаление, цифрите показват, че само 1/3 от произведеният мед в страната остава за родния пазар. Именно затова е толкова важно Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2016″, което стимулира младите производители и отваря родните пазари.

Данните показват още, че през миналата година пчелните семейства в областта са били 47 хил., спрямо 35 хил. за предходната година. Основен проблем пред пчеларите остава заболяването на пчелните семейства. Само за няколко месеца през 2015-а са унищожени около 5 хил. пчелни семейства, вследствие на пръскане на царевицата в селата. Благодарение на адекватните и навременни мерки тровенето на пчелите е било спряно.

От друга страна не може да се пренебрегне фактът, че провеждането на изложението стимулира икономиката в града. Към днешна дата всички хотели в Плевен са резервирани за датите на мероприятието. Според организаторите има възможност да се привлекат още участници в изложението, но на този етап наличието на подходяща зала, където да се провеждат пресконференциите, ограничава включването на още фирми и производители.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...