Начало / Общество / Над 160 фирми, пчелари и организации се включват в Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2016″

Над 160 фирми, пчелари и организации се включват в Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2016″

162 фирми, пчелари и организации от страната, Европа и Азия ще вземат участие в XIV Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2016″. То ще се проведе от 11 до 14 февруари в Търговски център „Плевен“.
Форумът се организира от „Партнерс експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен .
По традиция проявата се провежда в дните около празника на българските пчелари -10 февруари, св. Св.Харалампий. Участниците в него ще представят последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност — фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации, високопроходима техника, ремаркета и фургони. На изложението се конкурират три от най-големите европейски фирми с конвейрни линии за екстракция на меда, споделиха на пресконференция днес организаторите. На срещата с медиите присъсътва и областният управител на Плевен Ралица Добрева. Именно областната управа подсигурява и голямата наградата на изложението.
Утвърдилият се през изминалите години авторитетен форум продължава да се развива, а през 4-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Кипър, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Румъния, Словения. Изложението отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър, Турция.
По традиция изложението е съпроводено от съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини, поясни Чавдар Велинов, съуправител на „Партнерс експо“. Лектори от Германия, Италия, Австрия, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости, тенденции и аспекти в бранша.
Съпътстваща изложението е Националната конференция „Пчеларският сектор в България – Пътят напред“, организирана от евродепутат Мария Габриел – зам.председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент, по инициатива на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България“, с подкрепата на в-к „Пчела и кошер“ и домакинството на Областен пчеларски съюз – Плевен. Участие ще вземат Етиен Брюно – председател на научна комисия на АПИМОНДИЯ и председател на работна група на Европейската Асоциация на земеделските производители COPA-COGECA (Белгия), Соня Хайнеман – зам.председател на Баварската Асоциация на пчеларите (Германия), д-р Петер Козмус-Асоциация на пчеларите (Словения), Станислав Яс- член на борда на Финландската Асоциация на пчеларите.
Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната ще предлагат на посетителите многообразие от мед и неограничен брой производители – лечебна козметика, храни, напитки. В специализирания базар „Фестивал на Българските пчелни продукти“ на 11 февруари, четвъртък, от 13.00 -17.00 часа, ще има дегустация на пчелен мед, представен от пчелари от различни региони на страната.
Изложба с най-добрите детски рисунки и пластики, взели участие в традиционния конкурс „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“ ще бъде аранжирана в Читалище „Съгласие“, където ще бъдат наградени и тематични снимки от новият фотоконкурс. На 14 февруари, неделя, от 11.00 часа ще бъдат връчени наградите – грамоти и пчелен мед, осигурен от ОПС – Плевен.
Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016″, могат да кандидатстват за наградите на изложението: Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен – плакет „Крило на успеха“ за „Новаторство в пчеларството“. Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2015 година (съвместен конкурс с фондация „Еврика”).
Всеки желаещ е необходимо да попълни анкетна карта през първия ден на изложението. Най-добрите постижения за 2015 година по традиция ще бъдат отличени от международно жури. Стремежът е на изложението отново да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация, а изложението да запази утвърдената позиция и международен авторитет, споделиха още организаторите.

Прочетете също:

Арестуваха млад мъж за притежание на наркотици

На 20 февруари 2020 година около 14.00 часа в град Плевен служители на Първо РУ ...