Акценти
Начало / Общество / Областният управител посрещна делегатите на Светонвия лимес конгрес на Улпия Ескус

Областният управител посрещна делегатите на Светонвия лимес конгрес на Улпия Ескус

Днес на обяд областният управител Иван Новкиришки приветства с добре дошли в село Гиген експерти по римска археология от 15 държави, делегати на ХХІІ Световен лимес конгрес, дошли да разгледат археологическия резерват Улпия Ескус. Античният град е бил едно от най-големите селища по времето на Римската империя на територията на нашата страна. Утре делегатите ще посетят крепостта Сторгозия и Панорамата „Плевенска епопея 1877”.

Лимес конгресът, на който страната ни за първи път е домакин, ще популяризира възможностите за туризъм в някогашните римски територии в България. Той ще бъде официално открит на 6 септември в Русе.

По-рано днес областният управител се включи в тържествата по повод 38 години от обявяването на Гулянци за град. В обръщението си към жителите на града, областният управител заяви, че неговите жители имат много причини да са горди. „Направеното тук през последните години ще остане и след тези, които са го сътворили, а нали в това е смисълът на съграждането“, подчерта той и пожела на жителите на Гулянци да бъдат преди всичко трудолюбиви и да участват активно в развитието на своя град.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...