Акценти
Начало / Общество / Областният управител бе на тържествата във Враца за Деня на Ботев

Областният управител бе на тържествата във Враца за Деня на Ботев

Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров бе сред официалните лица за честването във Враца на  142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Началото бе дадено с концерт в памет на подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговите четници, който се състоя в ДКТ във Враца.

В 21 часа започна тържествената заря-проверка на площада във Враца. Военния строй на Врачанския гарнизон и строят на студенти и ученици  прие Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев.

„Преди 142 години малка чета слиза на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския балкан, за да се качи на високо и да събуди цял един народ с вика „Свобода или смърт!”, каза в словото си кметът на Враца Калин Каменов.

В тържественото си слово Президентът Радев отбеляза, че ден като този не е време за патос, а повод за смирение и за размисъл. „Преди 142 години шепа българи повярваха в себе си и промениха живота ни”, каза Президентът.

В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени пред паметника на поета – революционер Христо Ботев.

Тържествената заря-проверка протече под командването на майор Симеон Цеков, командир на военното формирование във Враца.

На тържествата във Враца на 1 юни присъстваха още заместник министърът на отбраната Анатолий Величков и зам. – шефът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, председателите на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и на БСП – Корнелия Нинова, евродепутатът Владимир Уручев, народни представители от област Враца, врачанският митрополит Григорий, областни и заместник-областни управители, общински съветници, кметове, чуждестранни делегации и много граждани.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...