Акценти
Начало / Крими / Обжалват присъда по дело за причинена смърт в зеленчукова градина

Обжалват присъда по дело за причинена смърт в зеленчукова градина

Условна присъда за причинена по непредпазливост смърт в зеленчукова градина е обжалвана пред Апелативен съд /АП/ – Велико Търново, информира пресцентъра на АП – ВТ. Жалбите на осъдения Иван В. Г. от гр. Плевен и повереника на частните обвинители ще бъдат разгледани от въззивната инстанция на 02 октомври 2017 (понеделник) от 11:00 часа.

Със своя присъда от 08.06.2017 г.  г. по НОХД 94/2017, Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Иван В. Г. от гр. Плевен за виновен в това, че на 17.04.2016 г. в зеленчукова градина, намираща се в местността „Над линията“, в землището на гр. Долна Митрополия, обл. Плевен, по непредпазливост причинил смъртта на Анка С. С. от с. Горна Митрополия, обл. Плевен, която настъпила 29.04.2016 г. в гр. Плевен, чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, като извършвал работа със земеделска техника при дейност „почвообработка“, която той нямал право да упражнява, като нарушил разпоредбите на: Кодекса на труда, ЗЗБУТ, Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, Наредба 12/22.04.2009 г. на МЗХ за условията и реда за придобиване и отнемане правоспособност за работа със земеделска и горска техника, Наредба 7/23.09.2009 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места при използване на работното оборудване и Правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията и дейностите от отрасъл „Земеделие“, утвърдение със Заповед РД-09-148/19.02.2002 г. на Министъра на земеделието и храните, като след деянието направил всичко зависещо от него за спасяване на пострадалата Анка С. С..

На основание чл. 123, ал. 4, предл. 1, вр. ал. 2, вр. ал. 1 и чл. 54 от НК, Окръжен съд – Плевен осъдил подсъдимия на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК, отложил изпълнението на така определеното наказание с изпитателен срок от три години (условно)

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от защитника на подсъдимия и от повереника на частните обвинители.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...