Акценти
Начало / Култура / Изложба показва първото теоретично съчинение по библиография у нас

Изложба показва първото теоретично съчинение по библиография у нас

По повод 165 години от началото на българската библиография, които се навършват през този месец, в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен днес беше открита изложба. С днешната изложба Библиотеката ни отбелязва този юбилей, който за съжаление остана малко встрани от общественото внимание,  и показва на плевенчани най-доброто от своята колекция в частта й библиографски указатели, каза при представянето на изложбата Милена Арсова – главен библиотекар и библиограф. Изложбата проследява пътя на библиографията в България през годините, историята и теорията й като наука.

Първият български библиограф е студентът по медицина Иван Шопов. През 1852 г. той издава първата българска библиография „Список на нововозраждаемата болгарска писменост през XIX-й век“. Библиографията е публикувана в септемврийския брой на „Цариградски вестник“.

В изложбата е представено първото теоретично съчинение по библиография у нас – „Пътят към книгите. Увод в библиографията“ с автор Тодор Боров, което е притежание на библиотеката . Книгата е издадена през 1942 г.

 

Сред експонатите е текуща национална библиография (също и 1-ят „Библиографически бюлетин на книгите, списанията и вестниците“от 1897 г.).

Представени са и част от притежаваните от Библиотеката отраслови и тематични библиографски указатели, както и био- библиографии. Посетителите ще могат да видят първата самостоятелно издадена краеведска библиография „Библиография за Черно море и крайбрежието му“, съставена през 1940 г. от Сава Иванов.

„Своето достойно място в днешната изложба заемат и библиографските издания на Регионална библиотека – Плевен. Първата библиография, издание на Регионална библиотека – Плевен е „Борбата за народна свобода в Плевенски окръг 1923-1944 г.”, съставена от Любен Дунчев 1955 г”, отбеляза Милена Арсова. В заключение тя цитирам акад. Лихачов : „От трите деления на времето – минало, настояще и бъдеще най-отговорно е настоящето, най-примамливо – бъдещето, а най-богато – миналото.“  „Тези думи с пълна сила бихме могли да отнесем към българската библиография. С днешната изложба отдаваме заслуженото уважение на всички библиографи, които с труда и интелекта си допринесоха за тази богата 165-годишна история”, подчерта главният библиотекар на РБ „Христо Смирненски”.

Изложбата е подредена от библиотекарите Вили Томова и Мария Веселинова. Тя беше открита от директора на библиотеката  Аня Михова.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...