Начало / Здравеопазване / Обезводняването в жегите е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците

Обезводняването в жегите е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците

При бъбречна криза консултацията с нефролог и ехографското изследване са задължителни

„Не е задължително човек да е наследствено обременен, за да страда от бъбречно – каменна болест. Всеки в определен етап от живота си може да образува бъбречни камъни, ако създаде условия за това”, казва нефрологът д-р Цветелина Ефтимова, началник на отделението по нефрология и диализа в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен”. Такава предпоставка може да бъде обезводняването в летните жеги, предупреждава специалистът и уточнява, че  едно от най-важните условия, за да не се стига до подобни проблеми, е  приемът на много вода. „Не каквито и да е течности, напитки или бира, а вода. Неправилно е схващането, че бирата предпазва от образуване на камъни.  При прекомерна употреба на бира може да се образуват фосфатни камъни, ето защо най-важно е де се приема достатъчно количество вода”, обясни нефрологът.

Приетото количество вода дневно трябва да е минимум 2 литра, като в зависимост от сезона и нуждите на организма може да е и повече. Цветът на урината е най-точният ориентир дали приемаме достатъчно вода. „Ако тя е тъмна, това означава, че е концентрирана и сме обезводнени. Целта е урината да е светла, тоест разредена и това се случва с по-голям прием на вода”, казва д-р Ефтимова. Тя поясни, че трябва да сменяме вида, ако предпочитаме да пием само минерална вода. .Приемът само на един вид минерална вода, също може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. „Препоръчително е водата да е разнообразна и да се избира трапезна, която е слабо минерализирана”, допълни нефрологът.

Друг рисков фактор за образуване на камъни в бъбреците е прекаленият прием на готворска сол. Третото по важност правило, за да се предпазим от образуването на камъни в бъбреците, е приемът на цитрусови плодове през цялата година. „Портокали, лимони, грейпфрути са плодовете, които  помагат, за да не се образуват камъни, тъй като те алкализират урината и намаляват условията за образуване на кристали”, казва д-р Ефтимова.

И нейният последен съвет е при бъбречна криза задължително да се търси консултация с нефролог. „Организмът ни е измислен доста съвършено. При бъбречна криза, болката възниква, защото е запушен пикочопроводът и бъбречното легенчето се раздува, но до определен етап.  В един момент бъбречната функция намалява и може да спре. Спре ли да работи този бъбрек, то усещането за болка изчезва.  Ако бъбрекът стои в това състояние няколко месеца, той може напълно да загуби функцията си и човек да остане без него”, обясни д-р Цветелина Ефтимова. Затова е изключително важно, имаме ли съмнение за бъбречна криза, дори и тя да отшуми, задължително да се консултираме с нефролог и да се проведе  ехографско изследване.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...