Начало / Политика / Обединението на земеделците беше акцент в честването на 120-годишнина на БЗНС

Обединението на земеделците беше акцент в честването на 120-годишнина на БЗНС

Днес в Плевен тържествено беше отбелязана 120-годишнината от създаването на Българския земеделски народен съюз. Земеделците се събраха пред Драматичния театър в града, където в края на месец декември 1899 г. е проведен учредителният конгрес на БЗНС.

Гости на честването бяха Николай Ненчев – председател на БЗНС, кметът на Плевен Георг Спартански, зам.-председателят на ЗНС – Явор Хайтов, председателят на ЗС „Александър Стамболийски” – Пламен Дилов.

Областният председател на БЗНС – Милчо Илиев, направи исторически преглед на пътя, изминат от земеделската организация от създаването й до днес. В края на обръщението си той подчерта, че ще продължат да бъдат защитници на хората, които живеят в селата и малките градове, на хората, които се занимават със земеделие, защото „бъдещото развитие на България е свързано с развитието на земеделието и на земеделската наука”.

Обединението на земеделските организации беше акцент в обръщението на председателя на БЗНС – Николай Ненчев. „Това обединение може да се случи само и единствено с много ясна програма и ясни приоритети. Без заиграване с политически организации и структури, които не отговарят на морала и идеологията на БЗНС. Не бихме могли да си сътрудничим с политически партии и националистични организации, които работят против единството на българския народ, против членството на България в НАТО и  ЕС”, категорично заяви Николай Ненчев. Той поясни, че в ясно разчетената във времето програма трябва да е ясно какво следва, какъв е пътят, какви позиции ще се отстояват. Тогава това ще бъде възможно и вярвам, че ще е от полза за целия български народ, заяви председателят на БЗНС. Той изрази силна надежда, че през новата година, която определи като знакова за България и за БЗНС, заради 120-годишния юбилей, ще бъде възможно да се изгради обща структура и земеделците да бъдат заедно на предстоящите парламентарни избори.

В приветственото си слово зам.-председателят на ЗНС Явор Хайтов подчерта, че повече от век Земеделският съюз е бил упование и надежда. „Нека има надежда, че с труда ни ще успеем да направим така, че в недалечно време да имаме това, за което всички мечтаем – голяма, истинска, самостоятелна земеделска парламентарна група в Народното събрание”, пожела той.

 

Присъстващите на честването земеделци поднесоха венец пред чешмата, която беше изградена пред Драматичния театър по повод 100-годишнината на БЗНС. След което с шествие, начело с партийните знамена, се отправиха към паметника на Янко Забунов в града, за да отдадат почит към паметта  на идеолога и организатора на земеделското движение в страната.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...