Акценти
Начало / Общество / Няма регистрирани случаи на експлоатация на детския труд в Плевенско

Няма регистрирани случаи на експлоатация на детския труд в Плевенско

Няма регистрирани нарушения на територията на област Плевен, свързани с детския труд. Това научихме от изпълняващия длъжността директор на Дирекция „Инспекцията по труда” – Плевен Борис Петков. Информацията бе предоставена във връзка със Световния ден против експлоатацията на детския труд, който отбелязваме днес.
За територията на областта от Дирекцията през 2014 година са поискани 27 разрешения за наемане на непълнолетни, а са дадени 24 такива. От началото на 2015-а до началото на месец юни пък са поискани 5 разрешения за наемане на непълнолетни лица от 16 до 18 години и всичките са получили разрешителни.
Петков обясни, че механизмът на проверките е много добре отработен и всяка година се извършват регулярни такива на рисковите места, на които има вероятност да бъдат наети непълнолетни на работа без разрешително. Отделно се извършват проверки и на работодателите, които са наели непълнолетни за работници по законовия ред. Те са свързани с установяване на това, дали се спазват облекчените условия на труд за непълнолетните, регламентирани в законодателството. Според Кодекса на труда ненавършилите 18 години лица имат 7-часов работен ден, не могат да работят след 20 часа и гарантираният им отпуск е 26 дни, като нямат право да полагат извънреден труд.
Икономическите дейности, в които най-често се искат разрешителни в Плевенско, са ресторантьорство и търговия на дребно, тъй като в тези отрасли обикновено предлагат сезонна работа, а и са подходящи за работа на непълнолетни. Най-често непълнолетните работят по заведения и магазини или като демонстратори, поясни Петков. Разрешения обикновено се отказват, когато липсват измервания на факторите на работната среда за обекта, където би трябвало да работи непълнолетното лице или работата не е подходяща за извършване от непълнолетни.
Борис Петков отбеляза още, че през последните години намалява броят на подаващите документи за разрешително. В предходните години техният брой е бил двоен. За сметка на това фирмите, които наемат непълнолетни лица на работа, са почти едни и същи. Наясно са със законодателството и го спазват, подчерта директорът на местната Инспекция.
Не бива да се подминава и фактът, че много от подрастващите плевенчани отиват да работят по морето през летните сезони. Непълнолетните трябва да са наясно, че разрешителните се издават на територията, на която смятат да работят, защото понякога работодателите се възползват от това незнание на младежите.
Цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 години, е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика „Административни услуги“, подрубрика „Разрешителни режими“. Това е мястото, от което може да се получи пълната информация, за да не бъде експлоатиран детския труд. Допълнителни въпроси могат да се получат и на място в Инспекцията, като Борис Петков подчерта, че вратите на инспекторите са отворени за нуждаещите се от помощ непълнолетни. Полагането на труд от лица, които нямат 18 години, без разрешение от Инспекцията, се квалифицира като престъпление, за което се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...