Начало / Общество / Днес е Световният ден против детския труд

Днес е Световният ден против детския труд

Днес е Световният ден против детския труд. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Международната организация на труда.
Стандартите по отношение на детския труд са изложени в Конвенция 138 и Конвенция 182. Конвенция 138 на МОТ за минималната възрастова граница изисква от държавите-членки да заложат в своето законодателство минимална възраст за допускане до работа, която да не бъде по-малка от тази на завършване на задължителното образование, но при всички случаи не по-ниска от 15 години. Конвенция № 182 изисква от всяка държава, която я е ратифицирала, да изготви и изпълни програма за действие за приоритетно отстраняване на най-тежките форми на детски труд.
България е страна по Конвенцията за правата на детето на ООН, в която се признава правото на всяко дете да бъде защитено от икономическа експлоатация и от извършване на каквато и да е работа, която крие опасност да навреди на здравето или на физическото, умствено, духовно, морално или социалното му развитие. Страната ни е и сред държавите, изпълнили условието за определяне на минимална възраст за задължително образование и наемане на работа
„НЕ на детския труд – ДА на качественото образование”, апелира Международната организация на труда (МОТ) по повод 12 юни тази година. Целта на тазгодишната кампания е да се фокусира именно върху качественото образование като начин за справяне с детския труд. Последните глобални статистики показват, че на 120 млн. деца на възраст между 5 и 14 г. им се налага да учат и работят едновременно или изобщо нямат възможност за образование. Бедността, липсата на социална защита, липсата на достоен труд за възрастните и гаранции, че децата ще посещават училище до минималната законоустановена възраст, са само част от факторите, които водят до липсата на достъп до образование за стотици милиони деца по света.
Изграждането на национални политики за образование трябва да е основен стремеж за всяка държава и така да се гарантира минималната възраст за започване на работа. На всички деца трябва да се гарантира задължително безплатно образование. Качественото образование трябва да се осигури чрез ресурс от подготвени преподаватели, които да заложат база от знания и умения, необходими за бъдеща платена работа.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...