Акценти
Начало / Общество / Няма причина да не бъдем оптимисти, че България и Румъния ще влязат в Шенгенското пространство

Няма причина да не бъдем оптимисти, че България и Румъния ще влязат в Шенгенското пространство

Аз съм сигурен, че Румъния и България са по-близо до приемането в Шенгенското пространство и няма причина да не бъдем отпимисти, че това ще се сбъдне. Това заяви днес посланикът на Румъния НП Антон Пакурецу, който беше в Плевен по повод Деня на румънската армия.

По традиция на този ден в храма-мавзолей „Св. Георги Победоносец”  беше отслужена панихида в памет на загиналите румънски войни в сраженията за Освобождението на Плевен и България. На панихидата, освен румънският посланик, присъства и Йоана Флорея, аташе по отбраната на Румъния. Те бяха придружени от зам.-кмета на Община Плевен Стефан Петков и от директора на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов.

Панихидата беше отслужена от Налуцо Опре, представител на Румънската православна църква в България .

„Плевен има особено място в румънската история  и искам да благодаря на общинското ръководство и на всички, които бяха днес заедно с нас, за да почетем паметта на нашите загинали войници”, каза НП Антон Пакурецу, след като поднесе венец пред паметната плоча с имената на загинали румънски войни, поставена на една от стените на мавзолея.

„На 25 октомври ние отбелязваме Деня на румънската армия и даваме почит на нашите бойци, които  са се сражавали за Освобождението на България. Това е още един хубав повод за нашата обща история, който показва колко близки сме като народи и колко близки са били през годините нашите отношения”, подчерта посланикът.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...